SAD: Demokrati tuže Trumpov izborni štab, Rusiju i WikiLeaks

Trump je više puta negirao da je njegov tim bio u dosluhu s predstavnicima Vlade Rusije (EPA)
Trump je više puta negirao da je njegov tim bio u dosluhu s predstavnicima Vlade Rusije (EPA)

Demokratski nacionalni komitet podnio je tužbu protiv izbornog štaba koji je vodio kampanju predsjednika Donalda Trumpa, ali i protiv njegovog sina, Donalda Trumpa mlađeg, zeta Jareda Kushnera, Ruske Federacije i WikiLeaksa, jer tvrde da su planirali pomoći Trumpu da pobijedi na predsjedničkim izborima 2016. godine.

Demokrati su tužbu podnijele federalnom sudu na Manhattanu i traže odštetu, čiji iznos nije naveden, kao i izdavanje naloga kojim bi se spriječilo novo hakiranje računarskih sistema Demokratskog nacionalnog komiteta, prenosi AP.

Sarađivali s Rusima

U tužbi se navodi da su Trump i njegovi saradnici sarađivali s predstavnicima vlasti u Rusiji, odnosno omogućili “zavjeru između Trumpa i Rusije”, a na štetu demokratskog kandidata Hillary Clinton.

S druge strane, Rusija je izvela “drski napad na američku demokratiju” počevši od napada na računare demokrata, uvjereni su u Demokratskom nacionalnom komitetu.

Trump je više puta negirao da je njegov tim bio “u dosluhu s predstavnicima Vlade Rusije”.

Izvor: Agencije


Povezane

Ruski hakeri optuženi su za pokušaj utjecanja na predsjedničku kampanju u Sjedinjenim Američkim Državama po naređenju Kremlja. Međutim, ruski stručnjaci za cyber sigurnost imaju potpuno drukčije mišljenje o optužbama. Tvrde da se ovaj skandal Rusiji vjerovatno podmeće i da ne postoje čvrsti dokazi da je službena Moskva izravno umiješana u hakiranje. Rory Challands izvještava iz […]

Izborni štab Hillary Clinton potresa novi skandal. Internetska stranica WikiLeaks objavila je četvrtu seriju e-mailova osoblja koje vodi kampanju. Demokrate tvrde da iza hakiranja stoji ruska vlada, što zvanična Moskva negira. Izvještava Kimberly Halkett.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO