Rumunija će premjestiti ambasadu u Jerusalem

Palestinci žele Istočni Jerusalem za prijestolnicu svoje buduće države (EPA)
Palestinci žele Istočni Jerusalem za prijestolnicu svoje buduće države (EPA)

Rumunska Vlada odlučila je premjestiti u Jerusalem ambasadu svoje zemlje u Izraelu, slijedeći primjer Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je šef socijaldemokrata na vlasti Liviu Dragnea.

“Odluka je donesena, počinju procedure”, kazao je on za rumunske medije, dok nijedna službena objava Vlade nije spomenula taj plan, prenosi Hina.

Prema šefu socijaldemokrata, koji igraju odlučujuću ulogu u vođenju poslova izvršnog tijela, Vlada premijerke Viorice Dancile usvojila je u srijedu navečer “memorandum o očetku postupka premještaja ambasade u Jerusalem”.

Glasnogovornik Vlade odbio je dati komentar.

‘Nedjeljivi glavni grad’

Taj je dokument usvojila Vlada u odsustvu ministra vanjskih poslova Teodora Melescanua, koji je u posjeti Tunisu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump iznenadio je najavom u decembru prošle godine o premještaju američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Gvatemala je slijedila taj primjer nekoliko sedmica kasnije.

Rumunija bi bila prva zemlja iz Evropske unije koja bi to učinila.

Izrael tvrdi da je Jerusalem njegov “nedjeljivi glavni grad”, a Palestinci žele Istočni Jerusalem, u kojem živi više od 300.000 Palestinaca, za prijestolnicu svoje buduće države.

Izvor: Agencije


Povezane

Gvatemala je jedna od devet država koje su prošle sedmice u UN-u glasale protiv osude Trumpove odluke o Jerusalemu kao glavnom gradu Izraela.

25 Dec 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO