Princ Charles nasljeđuje kraljicu Elizabetu na čelu Commonwealtha

Kraljica Elizabeta, Princ Charles, Velika Britanija
Elizabeta II u četvrtak je rekla da se nada da će princ Charles preuzeti vodstvo nad Commonwealthom (EPA)

Čelnici vlada zemalja Commonwealtha na sastanku u Windsoru u petak odobrili su da princ Charles naslijedi kraljicu Elizabetu na čelu Commonwealtha, izvijestio je Sky News pozivajući se na neimenovane izvore.

Bilo je poziva da se ta uloga izmjenjuje među 53 zemlje članice, od kojih su većina bivše britanski teritoriji, ali su nedavno kraljica, Vlada i drugi čelnici podržali Charlesa, prenosi Hina.

Tajništvo Commonwealtha nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom, a ured premijerke Therese May također nije komentirao izvješće.

Britanska kraljica Elizabeta II. u četvrtak je izjavila kako se nada da će njezin sin i prijestolonasljednik, princ Charles, preuzeti vodstvo nad Commonwealthom, odgovorivši tako svima koji smatraju da bi se prvi čovjek Zajednice država ubuduće trebao mijenjati rotiranjem zemalja članica.

Prijedlog rotirajućeg sistema

“Iskreno želim da Commonwealth nastavi nuditi stabilnost i kontinuitet budućim generacijama te da odluči da će jednoga dana princ od Walesa preuzeti ovaj važan posao, koji je počeo moj otac 1949.”, rekla je kraljica na službenom otvaranju sastanka premijera Zajednice država, koji je prvi put u posljednjih 20 godina održan u Velikoj Britaniji.

Održavanje sastanka u Londonu, ocijenili su promatrači, bila je prigoda da se Velika Britanija ponovno poveže s nekadašnjim kolonijama te oživi slabašan savez pedeset triju članica zajednice prije Brexita.

Commonwealth je zajednica država koje su nekoć tvorile Britansko Carstvo, a poslije su zadržale određene veze i suradnju.

Neke od njih priznaju britanskog monarha kao vrhovnog poglavara.

Naziv Commonwealth prvi je upotrijebio Oliver Cromwell za englesku republiku 1649., a poslije (1653.–1960.) i za Protektorat, koji je obuhvaćao Škotsku i Irsku.

Na čelu Commonwealtha od 1952. jest kraljica Elizabeta II. Pitanje o tome tko će naslijediti 91-godišnju kraljicu na toj dužnosti pojavilo se uoči sastanka.

Čelnik britanske oporbe u nedjelju je predložio da se uloga predsjedatelja Zajednice država svake godine povjeri drugoj osobi, rotirajućim sustavom. 

Poticanje saradnje članica

Na otvaranju samita govorila je i premijerka Theresa May, koja je pohvalila kraljičinu predanost i ustrajnost u toj ulozi.

Charles je neformalno pokazao zainteresiranost za tu dužnost, kazavši da je “otkad pamti, Commonwealth sastavni dio njegova života”. 

Commonwealth je danas, prije svega, izraz povijesnih odnosa iz prošlosti iako primanjem Mozambika 1995., kao prve države koja ranije nije bila dio Britanskog Carstva, ta organizacija nastoji poprimiti širu dimenziju.

Commonwealth potiče suradnju država članica na političkom, ekonomskom, obrazovnom, kulturnom i drugim područjima.

Svake četvrte godine održavaju se Igre Commonwealtha (Commonwealth Games).

Izvor: Agencije