Njemačka: Skup neonacista na Hitlerov rođendan

Iako je javno propagiranje fašizma u Njemačkoj nezakonito, organizatori koriste član Ustava Njemačke koji garantuje slobodu okupljanja i pravo na izražavanje stavova (EPA)

Očekuje se da će približno 1.000 neonacista i drugih simpatizera ekstremne desnice doći ovog vikenda u uspavani njemački grad Ostritz, a sličan broj antifašista trebao bi napraviti kontraproteste i svoj festival.

Taj grad samo most dijeli od Poljske i u petak i subotu u njemu će se održati festival “Štit i mač” (Shield and Sword, SS). Neonacistički skup organizuje ultranacionalistička Nacionalna demokratska stranka Njemačke (NPD).

Antifašisti iz Njemačke i Poljske trebali bi održati skup i muzički koncert pod sloganom “Recht Rockt Nicht” samo nekoliko metara dalje od skupa SS. Istovremeno, na glavnom gradskom trgu realizovat će se Mirovni festival Ostritz u znak protesta protiv ekstremne desnice.

U petak se obilježava 129. rođendan vođe njemačkih nacista Adolfa Hitlera, koji slave pripadnici ekstremne desnice.

Kako navode lokalni mediji, blizu 1.000 policajaca iz cijele pokrajine Saske i drugih dijelova Njemačke bit će razmješteno u Ostritzu, gradiću s približno 2.500 stanovnika.

Mnoge ulice bit će zatvorene, a policija će kontrolisati puteve koji vode do tog grada.

Festival SS bit će održan u hotelu “Neisseblick”, vlasništvu Hans-Petera Fischera, njemačkog biznismena, koji ima bliske veze s ekstremnim desničarima. U okviru festivala bit će održani politički govori, desničarski muzički koncerti, MMA borbe i sajam tetovaže.

Govori na autorizaciji

Organizator festivala i regionalni čelnik stranke NPD u pokrajini Tiringiji Thorsten Heise i Udo Voight, aktuelni član Evropskog parlamenta iz redova te stranke, trebali bi prisustvovati skupu.

Iako je javno propagiranje fašizma u Njemačkoj nezakonito, organizatori koriste član Ustava Njemačke koji garantuje slobodu okupljanja i pravo na izražavanje stavova.

Međutim, takav skup mora biti nenasilan i otvoren za javnost, čak i ako se organizuje na privatnom posjedu.

Kako kaže Lars Geiges, politički naučnik iz Centra za istraživanje i dokumentaciju političkog i vjerskog ekstremizma na Univerzitetu u Goettingenu, organizatori moraju unaprijed predati svoje govore vlastima na autorizaciju.

“Ako se krše uvjeti ili ako policija prepozna drugo neustavno ponašanje – kao što je negiranje holokausta ili pokazivanje ‘Hitlerovog pozdrava’ – skupovi mogu biti okončani”, kaže Geiges za Al Jazeeru.

Održavanje skupa izazvalo je jako protivljenje antifašističkih snaga. Četrdeset njemačkih gradonačelnika potpisalo je 6. aprila deklaraciju protiv tog skupa.

“Oni koji osporavaju ljudska prava, demokratiju i pluralizam nisu dobrodošli ovdje”, navodi se u deklaraciji.

Kao odgovor na kritike, organizatori festivala SS objavili su pismo stanovnicima Ostritza na sajtu festivala. U pismu se krive vlasti za potrošnju novca platiša poreza na Mirovni festival umjesto da su, naprimjer, “obnovili ratni memorijal”.

Priroda moderne desnice

Također kažu da će grad biti siguran tokom festivala.

“Ostritz će biti najsigurnije mjesto u Saskoj ovog vikenda, bez krađe i provala”, dodaje se u saopćenju.

Sascha Elser iz inicijative Rechts Rockt Nicht! i organizator antifašističkog skupa, smatra da izbor Ostritza kao mjesta održavanja festivala nije bio slučajan.

“Ostritz se nalazi na granici sa Donjom Šleskom, regijom koja je pravedno i ispravno vraćena poljskom narodu nakon 1945. godine. Do danas, organizatori SS-a opisuju regiju kao ‘pod privremenom poljskom upravom’. Jasno je da je žele nazad”, kaže Elser za Al Jazeeru.

Uprkos stavovima NPD-a i prisustvu bendova koji su otvoreno protiv Poljaka, organizaciji festivala pridružili su se i ekstremni desničari iz Poljske. Slično dešavanje planirano je u Wroclawu i na kraju otkazano kako bi se poljski saveznici pojavili na skupu u Njemačkoj.

Analitičari kažu da skup otkriva više od prirode moderne njemačke ekstremne desnice.

S jačanjem Alternative za Njemačku (AfD), stranke koja je osvojila 12,6 posto glasova na nedavnim federalnim izborima, NPD bilježi veliki pad.

Zbog toga “ekstremna desnica u Njemačkoj više nije zasnovana na strankama nego na pokretima i potkulturama”, navodi Geiges.

Izvor: Al Jazeera