Kralj Svazija preimenovao zemlju u eSvatini

'Svazi je jedina afrička zemlja koja je sačuvala naziv iz kolonijalne ere; ubuduće će joj zvanični naziv biti Kraljevstvo eSvatini', kaže kralj Mswati III (EPA)
'Svazi je jedina afrička zemlja koja je sačuvala naziv iz kolonijalne ere; ubuduće će joj zvanični naziv biti Kraljevstvo eSvatini', kaže kralj Mswati III (EPA)

Kralj Svazija Mswati III izjavio je u četvrtak da će državi promijeniti ime u “eSvatini”, što je neočekivana izjava povodom 50. godišnjice nezavisnosti te male afričke države.

“Želim najaviti da će Svazi vratiti svoje originalno ime. Nakon stjecanja nezavisnosti sve afričke zemlje vratile su nekadašnja imena, ona od prije kolonijalizacije”, rekao je kralj na proslavi.

Prema njegovim riječima, Svazi je jedina zemlja koja je sačuvala naziv iz kolonijalne ere, a odsad će joj zvanični naziv biti Kraljevstvo eSvatini, prenosi Beta.

‘Zemlja naroda Svazi’

eSvatini znači “zemlja naroda Svazi” na jeziku svati. Dosadašnji međunarodni naziv “Swaziland”, koji se proširio u svijetu, kombinacija je svatija i engleskog jezika.

Svazi, koji se nalazi između Južnoafričke Republike i Mozambika, stekao je nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 1968. godine.

Kralj Mswati III, koji je na vlasti od 1986, redovno je na meti kritika međunarodne zajednice zbog luksuznog života dok narod živi u siromaštvu, kao i zbog kršenja ljudskih prava.

Izvor: Agencije


Povezane

Anglikanska crkva izabrala je za biskupa Ellinah Wamukoyu i ona je prva žena u Africi kojoj je povjerena ta dužnost.

20 Nov 2012

Svazi prolazi kroz ekonomsku krizu, koja najteže pogađa ljude kojima je neophodna zdravstvena zaštita. Ta afrička država ima jednu od najviših stopa zaraženih HIV-om u svijetu. Državne bolnice često ostaju bez potrebnih lijekova, a mnogi pacijenti ne mogu sebi priuštiti liječenje u privatnim bolnicama.

U Svaziju je nedavno usvojen zakon prema kojem odrasli muškarci mogu biti kažnjeni ako se ožene djevojkama mlađim od 18 godina. Vlasti se nadaju da će time spriječiti tradicionalnu praksu i zaštititi djecu. No, mnoge lokalne starješine tvrde da bi se novi zakon trebao odnositi samo na sklapanje braka u zapadnjačkom stilu, a ne prema njihovim običajima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO