Iran: Neprijatne posljedice po SAD ako se povuče iz sporazuma

Trump će 12. maja saopćiti hoće li SAD ponovo uvesti sankcije Iranu (EPA)
Trump će 12. maja saopćiti hoće li SAD ponovo uvesti sankcije Iranu (EPA)

Iran je upozorio Sjedinjene Američke Države na neprijatne posledice ukoliko se ta zemlja povuče iz nuklearnog sporazuma, koji su Teheran i šest svetskih sila postigli 2015. godine, javlja iranska državna televizija.

“Iran ima nekoliko opcija ako SAD napusti nuklearni sporazum. Reakcija Teherana na američko povlačenje dogovora biće neprijatna”, navodi ova televizija, citirajući iranskog ministra spoljnih poslova Mohammada Javida Zarifa pri dolasku u New York, prenosi Reuters.

Prema nuklearnom sporazumu, koji je Iran potpisao sa SAD-om, Francuskom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Rusijom i Kinom, Teheran je pristao da ograniči svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija, od kojih je većina ukinuta u januaru 2016. godine.

Moguće povlačenje u maju

Iako je više puta najavljivao izlazak SAD-a iz sporazuma, američki predsednik Donald Trump je ipak u januaru produžio sporazum sa Iranom.

Međutim, američki republikanski senator Bob Corker, koji je na čelu senatskog Odbora za spooljne poslove, izjavio je u martu kako očekuje da će se predsednik SAD-a povući iz iranskog nuklearnog sporazuma u maju.

“Iranski sporazum biće još jedno pitanje koje dolazi na red u maju i, kako se sada čini, neće biti produžen”, rekao je tada Corker za američke medije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO