Bijela kuća predstavila novu politiku za izvoz američkog oružja

Članica NATO-a Turska očekuje pomoć saveznika u vrijeme intenziviranja sukoba u regiji Idlib (Reuters)
Članica NATO-a Turska očekuje pomoć saveznika u vrijeme intenziviranja sukoba u regiji Idlib (Reuters)

Američka administracija predstavila je dugoočekivanu reformu politike za izvoz američkog oružja koja ima za cilj povećanje izvoza saveznicima, ističući da će to osnažiti američku odbrambenu industriju i doprinijeti otvaranju radnih mjesta u zemlji.

Bijela kuća želi ubrzati proceduru odobravanja prodaje oružja i povećati ulogu visokih američkih dužnosnika, uključujući predsjednika Donalda Trumpa, u sklapanju takvih poslova s inozemstvom te istovremeno dati veću težinu poslovnim interesima u donošenju odluka o prodaji oružja prilikom čega je poštivanje ljudskih prava dugo imalo prioritet.

Korporacije koje će od toga imati najviše koristi su, među ostalim, Boeing, Lockheed Martin, Raytheon, General Dynamics i Northrop Grumman.

Plan se pripremao godinu dana, a veliku ulogu u tome imao je savjetnik Bijele kuće za trgovinu Peter Navarro, poznat po inicijativi da administracija uvede stroge trgovinske mjere protiv Kine.

Ljudska prava

Ljudska prava od sada će imati jednaku težinu kao i druge okolnosti u planiranju prodaje oružja uključujući potrebe savezničkih nacija i privredni gubitak ako američka korporacija ne dobije posao.

“Ovo je uravnotežena politika”, rekla je ambasadorica Tina Kaidanow, zadužena u State Departmentu za nadzor ugovora o izvozu oružja.

“Na ljudska prava gledamo apsolutno kao na jednu od niza okolnosti koje uzimamo u obzir.”

“Nova politika zadržava pravno obvezujući jezik koji zabranjuje prodaju oružja kada se zna da će ono biti korišteno za ratne zločine”, rekla je Brittany Benowitz, bivša radnica Senata i advokatica koja je radila na području ljudskih prava i prodaje oružja.

“Transakcija prekršitelju ljudskih prava može se ipak dogoditi ako SAD nema saznanja da će se sistem koristiti za okrutne zločine”, dodala je.

Nova politika ide puno dalje od ublažavanja propisa za vrijeme Baracka Obame 2014. koje je omogućilo veću prodaju oružja inostranstvu nego ikad prije.

Trump redovno nudi američko oružje tokom susreta sa stranim čelnicima.

Plan uključuje i novu politiku za izvoz dronova koja će omogućiti da američkim saveznicima uskoro budu dostupni smrtonosni dronovi koji mogu napadati projektilima ili služiti za nadzor.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO