Preživjeli napada na džamiju u Quebecu dobio 310.000 dolara

Napadač Alexandre Bissonnette priznao je krivicu za šest optužbi za prvostepeno ubistvo i šest optužbi za pokušaj ubistva (DawaNet)

Preživjeli u prošlogodišnjoj smrtonosnoj pucnjavi u kanadskoj džamiji, koji je proglašen “herojem”, dobio je 310.000 dolara u donacijama kako bi ponovo izgradio svoj život. Na ceremoniji u subotu u Islamskom kulturnom centru u Quebec Cityju Aymen Derbali dobio je novac, prikupljen posredstvom internetskih donacija ljudi iz Quebeca i širom svijeta.

“Svake sekunde zamišljam sebe kako se igram sa svojom djecom u kući. To mi daje snagu”, rekao je Derbali kad je primio novac.

U januaru prošle godine napadač je počeo pucati nedugo nakon večernje molitve u najvećoj džamiji u Quebec Cityju. Šest je ljudi ubijeno, pet je bilo u kritičnom stanju, a 19 je ranjeno.

Bissonnette priznao krivicu za šest optužbi

Derbali je upucan nekoliko puta iz blizine dok je pokušao privući pažnju napadača na sebe kako bi spasio druge ljude. Odvezen je u bolnicu, gdje je proveo dva mjeseca u komi. Kad se probudio, rečeno mu je da nikad više neće prohodati.

Sada je u kolicima i ide na fizikalne terapije. Kanadska muslimanska grupa DawaNet organizirala je internetsko prikupljanje sredstava kako bi se napravio dom za Derbalija koji će biti prilagođen njegovim potrebama.

Derbali je u subotu zahvalio Kanađanima za donacije: “Radujem se novom domu s mojom prekrasnom porodicom i svijetloj budućnosti uprkos tami koju smo prošli”, napisao je u saopćenju.

Prije nekoliko dana Alexandre Bissonnette (28) priznao je krivicu za šest optužbi za prvostepeno ubistvo i šest optužbi za pokušaj ubistva. Rekao je da priznanjem krivice želi poštedjeti žrtve i njihove porodice traume ponovnog proživljavanja onoga što se desilo. Prethodno je negirao krivicu.

‘Uvijek ću imati vjere u Boga’

Dva dana nakon toga Bissonnette je pročitao izjavu, u kojoj je naveo da “nije ni terorist ni islamofob”. Međutim, pripadnici lokalne muslimanske zajednice smatraju da je to bio islamofobični napad.

“Ako nije bio teroristički napad, bio je islamofobični”, rekao je Derbali za kanadske medije.

“Uvijek ću imati vjere u Boga da će dobre stvari doći onima koji su strpljivi, ljubazni, plemeniti i iskreni. Ja sam dokaz da, kad pokažemo ljubav, svijet će zauzvrat pokazati ljubav”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera