Kremlj: Iza hapšenja Magomedova ne stoji politika

'Forbes' je Magomedovljevo bogatstvo procijenio na 1,2 milijarde dolara (Reuters)

Kremlj je odbacio nagađanja da politički obračuni stoje iza uhićenja ruskog milijardera Zijavudina Magomedova, osumnjičenog za pronevjeru 35 milijuna eura, što je izazvalo šok u ruskim političko-financijskim krugovima, prenosi AFP.

Suosnivač konglomerata “Summa” Zijavudin Magomedov, čije je bogatstvo Forbes procijenio na 1,2 milijarde dolara, pritvoren je u subotu navečer pod optužbama za prijevaru, veliku pronevjeru novca i organiziranje kriminalne skupine.

Grupa “Summa” bavi se velikim projektima na području infrastrukture i energetike.

Ruski mediji dovode uhićenje u vezu s izgradnjom novog stadiona u Kalinjingradu za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine.

Afera, jedna od najvećih u poslovnim krugovima od uhićenja oligarha Mihaila Hodorkovskog, izazvala je razna nagađanja o motivima, posebno u trenutku kad Vladimir Putin, koji je 18. ožujka dobio četvrti predsjednički mandat, treba formirati novu vladu, što se očekuje nakon njegove svečane prisege početkom svibnja.

Peskov: ‘Tračevi politologa’

“To su samo tračevi politologa”, ocijenio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje o mogućim obračunima klanova u pozadini tog uhićenja.

Magomedov (49) strelovito se probio osiguravši unosne javne ugovore tijekom mandata predsjednika Dmitrija Medvedeva (2008–2012), čijim ga se smatra čovjekom od povjerenja i čiji ostanak na čelu Vlade mnogi stavljaju pod znak pitanja.

Studirao je sa zamjenikom premijera Arkadijem Dvorkovičem.

Osumnjičen je da je s bratom pronevjerio 2,5 milijarde rubalja (približno 35 milijuna eura) javnog novca na raznim građevinskim projektima, prenijele su ruske agencije.

Magomedov odbacuje sve optužbe.

Izvor: Agencije