Francuska pozvala Izrael na uzdržanost prema Palestincima

Izraelski ministar odbrane tvrdi da su vojnici ispravno postupili, pucajući na palestinske demonstrante koji su jurnuli prema granici sa Izraelom (EPA)

Francuska je pozvala Izrael da pokaže uzdržanost posle svog vojnog odgovora na palestinske demonstracije na granici između Pojasa Gaze i Izraela, pri čemu je ubijeno najmanje 15 ljudi.

“Francuska podseća izraelske vlasti na njihovu dužnost da štite civile i poziva ih da pokažu najveću uzdržanost. Takođe, Francuska naglašava da Palestinci imaju pravo na mirne demonstrancije”, saopštila je portparolka francuskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Reuters.

Inače, izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman odbacio je pozive na nezavisnu istragu koje su uputili generalni sekretar UN Antonio Guterres, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federica Mogherini i drugi lideri, napominje britanska agencija.

Leiberman: Vojnici postupili ispravno

Liberman je rekao da su izraelski vojnici ispravno postupili, pucajući u petak na palestinske demonstrante koji su jurnuli prema granici sa Izraelom, i naglasio da su oni koji su mirno protestovali ostali nepovređeni.

Takođe, demantovao je da je vojska prekomerno koristila silu na protestima održanim u petak, kada je 15 Palestinaca izgubilo živote.

Izrael tvrdi da je hiljade Palestinaca prišlo granici, a da je stotine njih bacalo kamenje i Molotovljeve koktele na izraelske graničnike. Tvrde i da su pojedini Palestinci otvorili vatru.

Uz to, izraelska vojska identifikovala je 10 ubijenih Palestinaca kao pripadnike ekstremističkog Hamasa i drugih grupa.

Izvor: Agencije