Pompeo u Pjongjangu spomenuo pitanje zatvorenih Amerikanaca

Pompeo je postao prvi od najviših američkih zvaničnika koji se susreo s Kim Jong-unom (EPA)

Direktor američke Centralne obavještajne agencije i budući državni sekretar Mike Pompeo spomenuo je pitanje teške situacije u kojoj se nalazi troje državljana Sjedinjenih Američkih Država zatočenih u Sjevernoj Koreji tokom sastanka koji je ranije prošlog mjeseca održao sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

To je za AP izjavio visoki zvaničnik Bijele kuće, koji je, zbog osjetljivosti razgovora koje su imali Pompeo i Kim, insistirao na anonimnosti, prenosi Tanjug.

Agencija podsjeća da je američki predsjednik Donald Trump na zajedničkoj konferenciji s premijerom Japana Shinzom Abeom kazao da SAD i Sjeverna Koreja pregovaraju o oslobađanju troje Amerikanaca koje drži Pjongjang.

I Japanci zarobljenici Sjevera

“Radimo najbolje što možemo”, poručio je Trump.

Neimenovani zvaničnik kazao je da se Trump nada da će oni biti uskoro oslobođeni te da “postoji dobra šansa da se to izvede” u periodu potencijalnih razgovora koje treba imati s Kimom.

Prema tom zvaničniku, Trump je, također, obećao da će natjerati Kima da oslobodi i otete Japance iz Sjeverne Koreje.

Trump je u srijedu potvrdio da se Pompeo, koga je šef Bijele kuće nominirao za novog šefa diplomatije, prošle sedmice sastao s Kimom.

“Mike Pompeo prošle sedmice sastao se s Kim Jong-unom. Sastanak je protekao veoma glatko i formiran je dobar odnos. Sada se radi na detaljima samita [Trump – Kim]. Denuklearizacija će biti sjajna stvar za svijet, ali i za Sjevernu Koreju”, naveo je američki predsjednik na Twitteru.

Reuters je prethodno, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, objavio da je Pompeo tajno posjetio Sjevernu Koreju tokom uskršnjih praznika i susreo se sa sjevernokorejskim čelnikom kako bi razgovarali o planiranom samitu Kima i Trumpa.

Nijedna lokacija nije izabrana

Tom posjetom Pompeo je postao prvi od najviših američkih zvaničnika koji se susreo s Kimom i time dao snažan znak da Trump želi razgovarati sa sjevernokorejskim čelnikom.

Susret Pompea i Kima organizirali su šefovi južnokorejske i sjevernokorejske obavještajne agencije, Suh Hoon i Kim Yong-chol, s ciljem da se vidi ima li Kim ozbiljne namjere da pregovara.

Prema navodima neimenovanog izvora, Pompeo, jedan od najpouzdanijih Trumpovih savjetnika, rekao je nakon susreta da nijedna lokacija nije izabrana iz liste opcija, kao i da dosad nisu napravljeni nikakvi logistički aranžmani.

Izvor: Agencije