Senatori kritikuju Trumpa zbog podrške S. Arabiji

Senatori tvrde da američka podrška pogoršava humanitarnu krizu u Jemenu (AP)
Senatori tvrde da američka podrška pogoršava humanitarnu krizu u Jemenu (AP)

Američki senatori traže odgovore od administracije predsjednika Donalda Trumpa zbog njegove kontinuirane podrške saudijskoj koaliciji u ratu u Jemenu.

Senatori iz oba politička tabora optužili su administraciju da nema koherentnu strategiju za Jemen, dok su na sastanku Komiteta za vanjske odnose u Senatu postavljali pitanja zvaničnicima State Departmenta i Pentagona.

“Ako vaš sin puca iz pištolja u dvorištu i pritom ugrožava komšije, hoćete li mu dati još metaka ili nećete?”, upitao je tokom sastanka republikanski senator Rand Paul.

“Naša je strategija da damo [Saudijcima] više bombi, a ne manje”, dodao je on.

Ambasador David Satterfield, izaslanik State Departmenta za Bliski istok, rekao je na panelu da je “vojna podrška SAD-a koaliciji pod vodstvom Saudijske Arabije u skladu s američkim sigurnosnim i diplomatskim ciljevima”.

Ti ciljevi uključuju poraz grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i Al-Kaide u Jemenu, kao i ograničavanje iranskog utjecaja u regiji.

‘Odsustvo strategije’

Međutim, demokratski senator Bob Menendez ukazao je na “alarmantno odsustvo strategije” kad je riječ o američkom pristupu krizi u Jemenu.

Koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije pokrenula je vojne operacije protiv pokreta Husi u Jemenu u martu 2015. nakon što je proiranski orijentisana šiitska milicija napala jemenski glavni grad Sanu i prisilila na bijeg predsjednika Abd-Rabbouha Mansoura al-Hadija.

Iako su Husi odbacili optužbe da primaju pomoć od Teherana, Saudijska Arabija opisala je navodnu opskrbu Husa raketama kao “direktnu vojnu agresiju” Irana.

U sukobima u Jemenu smrtno je stradalo više od 10.000 ljudi, a raseljeno ih je više od dva miliona, te je izazvana velika humanitarna kriza u najsiromašnijoj zemlji Arabijskog poluotoka. Gotovo milion ljudi ondje zaraženo je kolerom.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO