Gina Haspel, prva žena na čelu Centralne obavještajne agencije

Gina Haspel je, navodno, vodila tajni zatvor u Tajlandu, gdje je izvođena simulacija davljenja (AP)

Američki predsjednik Donald Trump je obavijestio Kongres o tome kako je formalno imenovao zamjenicu direktora Centralne obavještajne agencije Ginu Haspel da bude nova direktorica te agencije.

Trump je prošlog mjeseca na Twitteru napisao kako je izabrao Haspel da zamijeni Mikea Pompea, koji se razmatra za mjesto državnog sekretara, prenosi agencija AP.

Od vođenja “black site” zatvora (zatvora na nepoznatoj lokaciji), do prve žene na čelu CIA-e za 16 godina – to je put Gine Haspel u toj američkoj agenciji.

Rođena je 1. oktobra 1956. godine, a Agenciji je pristupila 1985. godine.

Lokacija imala je kodni naziv ‘Mačije oko’

U februaru prošle godine predsjednik SAD-a imenovao ju je zamjenicom direktora CIA-e, da bi je 13. marta ove godine postavio za prvu osobu te agencije, čime je postala prva žena na čelu CIA-e.

Haspel je “black site” zatvor CIA-e vodila u Tajlandu 2002. godine, a ta lokacija imala je kodni naziv “Mačije oko” (Cat's Eye).

Tada su se u njemu nalazili Abd al-Rahim al-Nashiri i Abu Zubaydah, osumnjičeni za pripadnost Al-Kaidi.

U izvještaju Obavještajnog komiteta američkog Senata o mučenju koje su vršili pripadnici CIA-e u tom zatvoru piše da su njih dvojica bila podvrgnuta simulacijama davljenja i ispitivana nedozvoljenim metodama.

U podacima CIA-e navodi se da je Zubaydah bio 83 puta “davljen”, nije mu bilo dozvoljeno spavanje, držan je u “velikoj kutiji” i ostao bez lijevog oka.

Haspel je kasnije postala šefica osoblja Josea Rodrigueza, koji je bio na čelu CIA-inog Centra za protivterorizam.

Uništavanje snimaka iz zatvora

Rodriguez je kasnije u memoarima napisao da je Haspel 2005. godine “napisala dokument” kojim je naredila uništavanje većeg broja snimaka iz zatvora u Tajlandu.

Godine 2013. tadašnji direktor CIA-e John Brennan imenovao je Haspel za v. d. zamjenice direktora Nacionalne službe za prikrivene operacije širom svijeta.

No, ona nije dobila stalni angažman na toj poziciji, zbog umiješanosti u sporne programe ispitivanja.

Trump ju je 2. februara 2017. godine imenovao zamjenicom direktora CIA-e, da bi nekoliko dana kasnije iz Senata bio pozvan da ponovo razmotri njeno imenovanje, zbog uništavanja dokaza.

Izvor: Al Jazeera i agencije