Erdogan zakazao iznenadne izbore za 24. juni

Parlamentarni i predsjednički izbori ranije su bili planirani za novembar 2019. (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je na iznenadne parlamentarne i predsjedničke izbore 24. juna, više od godinu ranije nego što je planirano. 

U obraćanju u predsjedničkoj palači u srijedu Erdogan je rekao da zemlja hitno treba preći s parlamentarnog sistema na izvršno predsjedništvo. 

Datum još mora potvrditi izborna komisija, dodao je, ali pripreme će već početi. 

Prelazak na predsjednički sistem

Erdogan se prije toga sastao s Devletom Bahcelijem, šefom Stranke nacionalnog pokreta (MHP), koji je dan ranije najavio mogućnost ranih izbora. 

Parlamentarni i predsjednički izbori ranije su bili planirani za novembar 2019. Turska prelazi s parlamentarnog na predsjednički sistem, čime će predsjednik dobiti dodatne ovlasti. Promjene će stupiti na snagu sa sljedećim izborima. 

Poziv na rane izbore dešava se dok se povećava nacionalni sentiment u Turskoj zbog nedavne vojne operacije u Siriji, u kojoj su kurdske snage izbačene iz sjeverne enklave.

Erdogan je rekao da prelazak na predsjednički sistem mora biti brzo proveden kako bi se Turska suočila s nizom izazova, uključujući borbu protiv kurdskih boraca u Siriji i Iraku. 

Ovlasti predsjednika

U aprilu 2017. u Turskoj je održan referendum kojim je tijesno izglasan prelazak na predsjednički sistem. Ustavne promjene koje su izglasane na referendumu daju predsjedniku ovlasti da imenuje potpredsjednike, ministre, visoke zvaničnike i sudije. Također, predsjednik može raspustiti parlament, izdati izvršne dekrete i nametnuti vanredno stanje. 

Erdoganu je potrebna većina od 51 posto kako bi bio ponovo izbran u prvom krugu predsjedničkih izbora. Ranije ove godine njegova Partija pravde i razvoja postigla je sporazum o koaliciji s MHP-om.

Vanredno stanje

Parlament Turske u srijedu je trebao glasati o tome hoće li produžiti vanredno stanje, proglašeno nakon propalog vojnog udara u julu 2016.

Očekuje se da će Parlament produžiti vanredno stanje sedmi put uprkos pozivima da se ono okonča. 

Evropska unija u utorak je objavila izvještaj u kojem stoji da su mjere turskih vlasti tokom dvogodišnjeg vanrednog stanja podrivale građanske i političke slobode. Pozvala je Tursku da odmah okonča vanredno stanje.

Izvor: Agencije