Ankara: EU nije pravedna ni objektivna prema Turskoj

Odnosi između Turske i Evropske unije pali su 2017. godine na nizak nivo (Arhiva)
Odnosi između Turske i Evropske unije pali su 2017. godine na nizak nivo (Arhiva)

Evropska unija ne ponaša se prema Turskoj pravedno i objektivno, saopćio je glasnogovornik Vlade Turske Bekir Bozdag, nakon što je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn izjavio da se Ankara brzo udaljava od puta ka članstvu u tom bloku.

Bozdag je, nakon sastanka kabineta u Ankari, rekao da pozitivne ocjene obuhvaćene izvještajem EU-a o napretku Turske u procesu pridruživanja “nisu zamaskirale nepravedan tretman EU-a prema toj zemlji”, prenosi Reuters.

Hahn je ranije izjavio da se Turska “ogromnim koracima” udaljava od EU-a, dok je Brisel iznio do sada najoštrije kritike povodom onoga što smatra skretanjem Ankare ka autoritarizmu, napominje britanska agencija.

Pristupni proces zapeo u slijepoj ulici

Odnosi između Turske i EU-a pali su 2017. godine na nizak nivo jer je pristupni proces zapeo u slijepoj ulici, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio neke ključne članice, uključujući Njemačku, da se ponašaju kao nacisti.

No, Erdogan je 2018. godine počeo u drugačijem tonu, odlučivši u prvoj sedmici januara posjetiti Pariz, dok se njegov ministar vanjskih poslova uputio u Njemačku ne bi li popravio odnose.

Evropski čelnici poručili su Turcima da treba biti realan.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je Erdoganu 5. januara da je vrijeme da se prestane s “licemjerjem” da je u turskom pristupnom procesu moguć napredak.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO