Washington i London: Zlonamjerni ruski kibernetički napad

Haker, Hakeri
Zlonamjerni programi postaju sve pametniji i sve ih je teže otkriti i otkloniti (Reuters)

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su odaslale rijetko zajedničko upozorenje na ruski zlonamjerni kibernetički napad na njihove administracije i infrastrukture.

“Mete tog zlonamjernog kibernetičkog napada uglavnom su vlade i organizacije privatnog sektora, opskrbljivači ključnih infrastruktura i pružatelji internetskih usluga”, objavili su u zajedničkom priopćenju britanski National Cyber Security Center i američki Federalni istražni biro te Ministarstvo unutarnjih poslova.

Priopćenje upozorava i pružatelje internetskih usluga, kao i korisnike i navodi istraživačke organizacije u vezi s kibernetičkom sigurnošću, ali ne i pojedinosti o datumu i opsegu tih zlonamjernih akcija.

SAD i Velika Britanija su optužili hakerske grupe koje navodno podržava Vlada Rusije da su inficirali računalne rutere diljem svijeta tijekom kampanje kibernetičke špijunaže, prenosi Tanjug.

Napeta atmosfera

Američki i britanski dužnosnici priopćili su novinarima da planiraju izdati uzbunu na moguće napade, prenosi Reuters.

“Sadašnje stanje američkih i britanskih mreža, uz kampanju Vlade Rusije za korištenje tih mreža, prijete našoj sigurnosti i stanju našeg gospodarstva”, navodi se u priopćenju, kako prenosi Hina.

Objava tog priopćenja stiže u napetom ozračju između dviju zemalja i Rusije.

Washington i London napali su sirijski režim, saveznika Moskve, a London optužuje Moskvu da je na engleskom teritoriju otrovala bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju.

Izvor: Agencije