Trump: Pet lokacija za susret s Kimom

Donald Trump
Trump je rekao da Južna Koreja ima njegov blagoslov da pokuša okončati rat s Pjongjangom (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da se nada sastanku sa sjevernokorejskim čelikom Kim Jong-unom i da se za mjesto susreta razmatra pet lokacija, ali kako je moguće i da do sastanka neće doći jer se može dogoditi da stvari ne krenu dobro.

Trump je rekao i da Južna Koreja ima njegov blagoslov da pokuša okončati svoj rat s Pjongjangom, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Američki predsjednik primio je u utorak u svom klubu Mar-a-Lago na Floridi japanskog premijera Shinza Abea, s kojim je, osim o Sjevernoj Koreji, razgovarao o trgovinskim, vojnim i sigurnosnim pitanjima.

Trump: ‘Sastanak u maju ili junu’

Japanski premijer rekao je da se divi Trumpu zbog “hrabrosti” da se sastane sa sjevernokorejskim čelnikom.

Trump je ranije izjavio da se planira u svibnju ili početkom lipnja sastati s Kim Jong-unom i poručio da se nada da će rezultat tih razgovora biti okončanje programa za razvoj nuklearnog oružja Pjongjanga.

“Sastat ćemo se s njima negdje u svibnju ili početkom lipnja i mislim da će obje strane pokazati veliko poštovanje. Nadam se da ćemo moći postići dogovor o denuklearizaciji Sjeverne Koreje. Oni su to rekli. Mi smo to rekli. Nadam se da će to biti puno drugačiji odnos nego što je bio mnogo, mnogo godina”, rekao je Trump, kako su prenijele agencije.

Američki su dužnosnici prije toga izjavili kako je Sjeverna Koreja prvi put poručila SAD-u da je spremna pregovarati o denuklearizaciji Korejskog poluotoka kad se Kim sastane s Trumpom.

Tajni razgovori

Američki i sjevernokorejski dužnosnici nedavno su imali tajne razgovore, na kojima je Pjongjang izravno potvrdio spremnost da održi samit bez presedana, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Dosad se Washington najviše oslanjao na uvjeravanja svog saveznika Južne Koreje u vezi s Kimovim nakanama.

Južnokorejski su predstavnici prošlog mjeseca posjetili Washington kako bi prenijeli Kimov poziv na sastanak.

Izvor: Agencije