Stoltenberg: Dijalog s Moskvom nije lagan

NATO
NATO nastavlja podržavati aspiracije Bosne i Hercegovine kada je u pitanju pristupanje Alijansi (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da Sjevernoatlantski savez osuđuje upotrebu hemijskog oružja te da takvi napadi ne mogu ostati nekažnjeni.

On ističe da su te tri članice NATO-a došle do saznanja da je sirijski režim odgovoran za upotrebu hemijskog oružja u napadu u Doumi i da su o vojnoj intervenciji prethodno izvijestili rukovodstvo Saveza, prenosi Anadolija.

“Sve članice NATO-a su u potpunosti podržale tu intervenciju i potvrdile da upotrebi sile u tom slučaju nije bilo alternative”, navodi Stoltenberg.

U subotu u Briselu NATO je održao sjednicu o situaciji o Siriji, s akcentom na napade koje su SAD, Francuska i Velika Britanija izvele ranije u subotu u Siriji.

Osvrnuvši se na odnose između NATO-a i Rusije, Stoltenberg je kazao da dijalog s Moskvom nije lagan, ali da zato i jeste toliko važan.

“Taj dijalog je posebno važan u ovom periodu rastućih tenzija. Rusija je naš susjed i nikuda ne ide. Zato je NATO otvoren za uspostavu dijaloga s Rusijom”, kazao je on.

Crna Gora najbolji primjer

Komentirajući politiku otvorenih vrata NATO-a, Stoltenberg je kazao kako je ona i dalje na snazi, a da je za to najbolji dokaz prijem Crne Gore u punopravno članstvo.

“Nastavljamo raditi s Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom, Bosnom i Hercegovinom i Gruzijom. Podrškom tim zemljama koje žele postati članice NATO-a doprinosimo u ostvarenju njihovih euroatlanskih ciljeva. Međutim, još uvijek je rano govoriti o konkretnim odlukama”, zaključio je Stoltenberg.

Stoltenberg će u ponedjeljak otputovati u zvaničnu posjetu Ankari, a istakao je kako je Turska važan i strateški saveznik u NATO-u.

Jedna od tema Stoltenbergovih razgovora u Ankari bit će pripreme za misiju obuke iračkih snaga sigurnosti koju NATO priprema.

Izvor: Agencije