Samit Amerika dao podršku udarima u Siriji

Washington želi ustanoviti dodatne sankcije, više izolacije i diplomatskog pritiska protiv Caracasa (EPA)

Većina od 33 zemlje na Samitu Amerika podržalo je savezničke udare u Siriji, ali su se podijelili oko Venecuele, tako što je polovina grupe, sa SAD-om na čelu, upozorila kako smatra venecuelske predsjedničke izbore od maja “nezakonitima” bez učešća opozicije.

Tradicionalno kritični prema Washingtonu, Bolivija, Kuba i Venecuela, pokazali su se najžešćim kritičarima SAD-a u pogledu Sirije.

Američki potpredsjednik Mike Pence je predvodio kritike na račun Venecuele, usred političke, ekonomske i humanitarne krize, koju je nazvao “prvenstveno nepouzdanom državom”, ponavljajući da SAD neće dopustiti “da se ništa ne učini oko Venecuele koja se urušava”.

Maduro ‘personom non grata’

Regionalna konklava proglasila je predsjednika Nicolasa Madura “personom non grata”, ali se nije mogla složiti oko zajedničke izjave, jer grupa uključuje zemlje saveznice Venecuele, poput Kube i Bolivije.

“Željeli su nas isključiti sa samita i doživjeli su neuspjeh. Bio je to totalni neuspjeh”, reagirao je Maduro u govoru u Caracasu pred pristalicama.

SAD i 16 zemalja grupe iz Lime, među kojima su Kolumbija, Brazil, Argentina i Čile, zatražilo je u zajedničkoj izjavi “predsjedničke izbore” s garancijama neophodnim za slobodan, pravedan, transparentan i demokratski postupak, bez političkih zatvorenika.

Izbori bi, po njima, trebali “uključivati učešće svih venecuelskih političkih aktera”, među kojima opoziciju Madura.

Izbore “koji ne ispunjavaju te uslove nisu legitimni ni vjerodostojni”, piše u izjavi.

Washington želi ustanoviti “dodatne sankcije, više izolacije i diplomatskog pritiska” protiv Caracasa, kako bi se “prepoznalo da je Venezuela diktatura”, izjavio je Pence, koji je prenio podršku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa grupi venezuelskih protivnika u Limi.

Pence: Kuba je despotski režim

Pence je najavio dodatnu američku humanitarnu pomoć od 16 miliona dolara namijenjenu za nekoliko stotina hiljada žitelja Venecuele koji su pobjegli u druge zemlje Latinske Amerike.

“Pet hiljada građana Venecuele bježi svaki dan iz svoje zemlje u najvećem egzodusu naše hemisfere”, kazao je on, dodajući da je “90 posto njih sada siromašno”.

Pence se osvrnuo i na Kubu, nazvavši je “despotskim režimom”.

Izvor: Agencije