Putin: Rusija spremna na saradnju s Arapskom ligom

Vladimir Putin: Spremni smo na saradnju s Arapskom ligom u uspostavi regionalne sigurnosti (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je liderima Arapske lige da je Rusija spremna na saradnju i podršku u procesu rješavanja kriza u Siriji, Iraku i na Bliskom istoku.

Ured ruskog predsjednika iz Kremlja saopćio je da je Putin uputio poruku čelnicima Arapske lige koji prisustvuju na 29. samitu te organizacije u Saudijskoj Arabiji.

Naglasivši da Bliski istok i Sjeverna Afrika prolaze kroz teško razdoblje, Putin je naveo da sukobi u Siriji, Iraku, Libiji i Jemenu svakodnevno odnose nove žrtve i da međunarodna zajednica mora koordinirano djelovati na rješavanju tih kriza.

Poštovanje suvereniteta arapskih država

“Rusija je spremna na saradnju s Arapskom ligom u uspostavi regionalne sigurnosti. U novonastaloj situaciji, nakon poraza glavnih snaga ISIL-a [oružana grupa Islamska država Irak i Levant], možemo zajedničkim djelovanjem ubrzati rješavanje mnogih problema, uključujući i političke probleme u Siriji i Iraku”, navodi se u Putinovoj poruci.

Putin je, također, naglasio da se borba protiv terorizma mora nastaviti uz apsolutno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih arapskih država.

Izvor: Agencije