Putin: Novi udari u Siriji bi izazvali haos

Vladimir Putin i Hassan Rouhani su razmijenili stavove o situaciji nakon raketnog udara na Siriju (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u nedjelju da bi eventualni novi raketni udari na Siriju doveli do haosa u međunarodnim odnosima.

On je to rekao u razgovoru s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem, saopćio je Kremlj.

Kako se navodi, Putin i Rouhani su razmijenili stavove o situaciji nakon raketnog udara na Siriju, koji su u subotu rano ujutro izveli SAD, Velika Britanija i Francuska, prenosi agencija Tass.

Dvojica lidera su se složila da takva “ilegalna akcija negativno utječe na šanse za političko rješenje u Siriji”, navodi se u saopćenju Kremlja.

Nisu planirani novi napadi

Putin je istakao da ako se nastave takve akcije, izvedene uz kršenje Povelje Ujedinjenih naroda, to će neizbježno izazvati haos u međunarodnim odnosima.

Šef britanske diplomatije Boris Johnson kazao je ranije u nedjelju kako se nada da režim Bashara al-Assada “nije toliko lud” da pokrene još jedan napad hemijskim oružjem, ali i da novi udari na Siriju nisu planirani.

On je, podržavajući odluku britanske premijerke Therese May da, zajedno sa SAD-om i Francuskom, učestvuje u raketnim udarima na hemijska postrojenja u Siriji, rekao da je to bila ispravna stvar, kako bi se spriječila daljnja upotreba hemijskog oružja.

Izvor: Agencije