Haley: SAD neće razgovarati direktno s Assadom

Nikki Haley: SAD se neće povući iz Sirije sve dok američki ciljevi ne budu ostvareni (EPA)

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim Narodima Nikki Haley izjavila je u nedjelju da Sjedinjene Američke Države neće razgovarati “jedan na jedan” sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom.

Ona je u intervjuu za televiziju CBS rekla da je Sirija do sada odbijala učestvovati u mutlilateralnim pregovorima kao dijelu političkog procesa u kojem posreduje UN, te dodala da Rusija treba “isporučiti” Siriju za pregovarački stol.

U ponedjeljak nove sankcije Rusiji

SAD priprema nove sankcije Rusiji zbog kontinuirane podrške Assadu, rekla je Haley.

Ona je za američke medije kazala da će ministar finansija SAD-a Steven Mnuchin objaviti sankcije u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Te sankcije će, kako je objasnila, pogoditi direktno sve kompanije koje sarađuju sa sirijskim vlastima.

Haley je, međutim, kazala da Sirija nije “vrijedna” direktnih pregovora s Washingtonom, prenosi Reuters.

Tri cilja Washingtona

“Nećemo imati direktne pregovore s Assadom”, rekla je ona.

Govoreći za Fox News Sunday, Haley je navela da se Sjedinjene Američke Države neće povući svoje vojnike iz Sirije sve dok njihovi ciljevi ne budu ostvareni.

Ciljevi su osigurati da se hemijsko oružje ne koristi ni na koji način koji predstavlja prijetnju za američke interese, poraziti grupu Islamska država Irak i Levant i pažljivo pratiti šta radi Iran.

“Naš je cilj povratak kući američkih vojnika, ali mi nećemo otići dok ne budemo znali da smo postigli te stvari”, kazala je Haley.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u petak, zajedno s Francuskom i Velikom Britanijom, naredio napade projektilima na Siriju, šalje miješane signale o Siriji.

Kontradiktorna Trumpova politika

On je rekao da želi povući više od 2.000 vojnika iz Sirije, koji se tamo bore protiv grupe ISIL.

Međutim, u subotu je istaknuo da su zapadne saveznice spremne podržati vojni odgovor ako Assad ne prestane koristiti zabranjeno hemijsko oružje.

Upitana o odnosima između SAD-a i Rusije, Haley je izjavila da su “jako zategnuti”, ali da se SAD i dalje nada da će biti bolji.

Izvor: Agencije