Erdogan: Preko Sirije se svode računi za naftu

Parlamentarni i predsjednički izbori ranije su bili planirani za novembar 2019. (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio u nedjelju kako se i u slučaju subotnjeg napada SAD-a, Francuske i Velike Britanije na postrojenja hemijskog oružja u Siriji još jednom pokazalo da se problem u ovoj zemlji ne može riješiti takvim trenutnim mjerama, javlja Anadolija.

On je istakao da se u Siriji više ne mogu činiti nikakvi koraci u kojima nije prisutna i Turska.

Podsjetivši da je u subotu o situaciji u Siriji razgovarao s liderima Rusije, Francuske i Velike Britanije, Erdogan je kazao da mu je namjera bila da razgovara o konkretnim mjerama kojima bi se okončala kriza u Siriji.

“Mi znamo da je [predsjednik Sirije Bashar al-] Assad zločinac, bez obzira ko šta kazao o njemu. Zar je uvjet za intervenciju bilo korištenje hemijskog oružja, pa je li to znači da ćete postrani ostaviti zločine počinjene konvencionalnim oružjem? U Siriji su ubijene stotine hiljada ljudi. Dajte prvo da utvrdimo ko ih je ubio. U Siriji samo Turska nudi tom narodu bolju i sigurniju budućnost”, poručio je Erdogan.

Za jasne prioritete u Siriji

Erdogan je, također, podsjetio da je Turska ta koja je zbrinula 3,5 miliona sirijskih izbjeglica, a da se zapadne zemlje oglušuju o njegove pozive da zajednički osiguraju da ti ljudi žive u boljim uvjetima.

“Niko od njih ne pruža ruku pomoći, a toliko bombi da bi novcem od njih mogli izgraditi gradove u Siriji i uspostaviti sigurnu zonu koju zagovaramo od početka rata u toj zemlji”, poručio je Erdogan.

Naglasivši da je situacija u vezi sa Sirijom postala složena da se ne zna ko je na čijoj strani, Erdogan je kazao da je samo Turska od početka imala i zadržala jasne stavove i prioritete u kontekstu rješavanja krize u toj zemlji.

Ističući da je to predlagao liderima Saudijske Arabije, SAD-a, Njemačke i drugih zemalja, Erdogan je rekao da ti lideri i dalje sredstva ne usmjeravaju u izgradnju, već u rušenje Sirije.

Izvor: Agencije