Video: Eksplozije i dim nad Damaskom

Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je akcija izvedena kasno u petak. Dok je govorio, eksplozije su potresle Damask. Britanska premijerka Theresa May i francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavili su kako su se Velika Britanija i Francuska pridružile napadu.

Trump je rekao da je spreman produžiti akciju sve dok Assadova vlada ne prestane koristiti hemijsko oružje.

Rusija je u Siriji intervenirala 2015. godine na strani Assada.

“Naredio sam oružanim snagama Sjedinjenih Američkih Država da pokrenu precizne napade prema ciljevima povezanima s kapacitetima za kemijsko oružje sirijskog diktatora Bashar al-Assada”, rekao je Trump na televiziji iz Bijele kuće.

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je u petak kako su zračni napadi na ciljeve u Siriji izvedeni kako bi poslali snažnu poruku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele zračne udare na Siriju, u kojim je pogođena zračna baza zapadno od Damaska, u blizini granice sa Libanom.

Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Kalamunu, sjeverozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara sjeverno od prijestolnice.

Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno-istraživački centar u Damasku za koji Pentagon tvrdi da je korišten za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije