Lavrov: Skripalj napadnut agensom napravljenim na Zapadu

Lavrov je izrazio zabrinutost zbog poziva opozicije u Siriji da SAD i njeni saveznici nastave sa vojnim akcijama (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je dobio dokumente od švicarske laboratorije, koja je analizirala uzorke nervnog gasa korištenog u napadu na bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegovu kćerku i da oni ukazuju agens napravljen na Zapadu.

Lavrov je rekao da dokumenti ukazuju da se u uzorcima iz Salisburyja, gdje se napad dogodio, nalaze i tragovi nervnog agensa ‘BZ’, koji se nalazi u arsenalu SAD-a, Britanije i drugih NATO zemalja, prenosi AP.

Nigdje se ne pominje agens BZ

On je istakao da Sovjetski Savez, a potom i Rusija nikada nisu razvijali takav nervni agens.

Također je naglasio da se u izvještaju Organizacije za zabranu hemijskog oružja nigdje ne pominje agens BZ, dodajući da će tražiti objašnjenje od te organizacije.

Zvanični London je optužio Rusiju za trovanje Skripalja i njegove kćerke 4. marta u engleskom gradu Salisburyju nervnim agensom “novičok”, koji je razvijen u nekadašnjem Sovjetskom savezu.

Rusija je negirala te tvrdnje, ističući kako London nije dao nikakve dokaze za to.

Skripalj se i dalje nalazi u bolnici, ali britanski zvaničnici kazu da se oporavlja, dok je njegova kćerka Julija, koja je također otrovana 4. marta, puštena iz bolnice.

Izvor: Agencije