Sveamerički samit počinje u vrijeme velikih promjena

Samit počinje nepunih mjesec dana nakon što je Peru dobio novog predsjednika (AP)

Osmi sveamerički samit, konferencija koja okuplja lidere država iz Sjeverne, Centralne i Južne Amerike, počinje u petak u peruanskoj prijestolnici Limi u vrijeme velike političke nestabilnosti širom ove regije.

Poslovni lideri bi trebali imati prvi sastanak samita u ponedjeljak ujutro.

Među temama razgovora su ekonomski izgledi Latinske Amerike i preporuke faktora iz građanskog društva.

Do 5. aprila najmanje 20 šefova država je kazalo kako će učestvovati na samitu.

‘Demokratska vladavina protiv korupcije’

“Spremni smo i sve je dobro organizirano kako bi se dočekali važni lideri i njihove delegacije”, navodi se u saopćenju ministra vanjskih poslova Perua Nestora Popolizija.

Tema samita je “Demokratska vladavina protiv korupcije”.

Samit se održava u vrijeme političkih nestabilnosti i promjena širom regije.

Predsjednik Perua Martin Vizcarra preuzeo je ured 23. marta, nakon što je njegov prethodnik, milijarder Pedro Pablo Kuczynski dao ostavku zbog brojnih skandala tokom kratkog mandata.

Skandal oko podmićivanja, pod nazivom “Odebrecht”, obilježio je vladavinu Kuczynskog.

Odebrecht priznao davanje mita političarima

Odebrecht je brazilska građevinska kompanija koja je stajala iza Svjetskog nogometnog prvenstva 2014. godine u Brazilu, Olimpijskih igara 2016. godine u Rio de Janeiru u istoj državi, sistema podzemne željeznice u Karakasu (Venecuela) i drugih većih projekata širom kontinenta.

Odebrecht je navodno priznao davanje mita političarima širom regije, s isplatama teškim i do više stotina hiljada dolara.

Kuczynski je optužen da je lagao o dobijanju novca od ove firme tokom sredine 2000-ih.

Petrobras, brazilska državna naftna kompanija, ima vlastitu višemilionsku šemu ucjena, koja se navodno odnosi na zvaničnike koji su dobijali mito kako bi odobrili ugovore u izgradnji kompanijama po povećanim stopama.

Bivši predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva predao se policiji 7. aprila, nakon dramatičnog okršaja s policijom.

Trump otkazao dolazak zbog Sirije

Vrhovni sud odbio je njegov zahtjev da izbjegne 12-godišnju zatvorsku kaznu.

U protekle dvije godine brojni su protesti i političke borbe bile prisutne u Ekvadoru, Argentini, Boliviji i Meksiku.

Očekivalo se kako će na samitu biti i američki predsjednik Donald Trump, ali je on otkazao dolazak zbog dešavanja u Siriji.

Meksiko i centralnoameričke države El Salvador i Honduras imaju problematične odnose sa SAD-om od januara 2017. godine, od kako je na čelu Trump.

Trumpova administracija pokrenula je borbu protiv nedokumentiranih imigranata iz Latinske Amerike – naročito Meksika i država Centralne Amerike – koji žive u SAD-u.

Trump je, također, u više navrata pozvao na izgradnju zida na granici SAD-a i Meksika.

Maduro dolazi iako nije pozvan?

Venecuela će održati vanredne predsjedničke izbore u maju.

Nekoliko latinskoameričkih država je objavilo kako neće priznati izbore, jer je glavnoj opozicionoj koaliciji zabranjeno da se takmiči na izborima.

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro nije pozvan na samit, ali je najavio kako će doći.

Trumpova administracija vodi nove pregovore o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini, kojim je otvorena trgovina između Kanade, Meksika i SAD-a.

Izvor: Al Jazeera