Sirijska vojska prazni aerodrome i baze nakon Trumpove prijetnje

Opservatorija je navela da je sirijska vojska od ponedjeljka navečer pod 72-satnom uzbunom i da utvrđuje položaje (SOHR)

Snage sirijske vojske počele su prazniti glavne aerodrome i vojne baze u pripremi za moguće napade koje je ranije u srijedu najavio američki predsjednik upozoravajući sirijsku saveznicu Rusiju.

Sirijska opservatorija za ljudska prava objavila je, pozivajući se na izvore na terenu, da su u toku evakuacije u svim većim vojnim bazama i aerodromima na teritoriji koji kontroliraju snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. To se, dodaje SOHR, dešava nakon što su sirijske snage i njeni saveznici proglasili stanje uzbune uslijed strahovanja od američkog napada poslije navodnog napada hemijskim oružjem na Doumu kod Damaska.

Opservatorija je navela da je sirijska vojska od ponedjeljka navečer pod 72-satnom uzbunom i da utvrđuje položaje.

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u srijedu Rusiju da bude spremna jer slijedi vojna akcija u Siriji na koju će poslati “lijepe, nove, pametne” projektile zbog sumnji da je sirijski režim izveo napad hemijskim oružjem. 

Rusija, saveznica režima Bashara al-Assada kojem pruža pomoć zračnim napadima protiv pobunjenika reagirala je porukom da američki “pametni projektili” trebaju ciljati “teroriste”, a ne sirijsku vladu.

Moskva je ocijenila da bi mogući američki napad mogao biti pokušaj uništavanja dokaza navodnog hemijskog napada u sirijskom gradu Doumi.

Sirija je optužila Washington da se služi “lažima” kao izgovorom za napad na njenu teritoriju. “Ne iznenađuje nas takva nepromišljena eskalacija režima kakav je onaj Sjedinjenih Država koji je sponzorirao terorizam u Siriji i to i dalje čini”, objavila je državna agencija SANA citirajući neimenovani izvor ministarstva vanjskih poslova. 

‘Svađaju se kao šefovi uličnih bandi’

Turska koja je jedan od ključnih igrača u sirijskom sukobu, pozvala je i Rusiju i Sjedinjene Države da prekinu svađu, prenosi agencija AFP.

“Jedan kaže ‘Ja imam bolje projektile’, a drugi odgovara ‘Nije istina, ja imam najbolje. Dosta je toga…  Svađaju se kao šefovi uličnih bandi. A ko plaća cijenu? (…) Civili”, izjavio je turski premijer Binali Yildirim u Istanbulu.

U toj svađi Turska se nalazi između svog američkog saveznika (iz NATO-a) s kojim je odnose pogoršala u zadnje dvije godine i svog ruskog partnera s kojima ima sve srdačnije veze, uprkos višestoljetnom rivalitetu. 

Izvor: Agencije