U saobraćajkama u EU prošle godine poginulo 25.300 osoba

Podaci iz prošle godine Evropsku uniju ne približavaju mnogo cilju da prepolovi broj žrtava u saobraćaju do 2020. godine (EPA)

Evropska unija gotovo se nimalo nije približila svome cilju da do 2020. godine prepolovi broj poginulih u saoobraćaju, pošto je u 2017. godini na evropskim putevima smrtno stradalo 25.300 osoba, oko 300 manje nego 2016. godine.

Napredak je veliki u odnosu na 2010. godinu, kada je u EU u saobraćaju poginulo više od 31.000 osoba, ali podaci iz 2017. godine Uniju ne približavaju mnogo željenom cilju da ih do 2020. godine bude dvostruko manje.

“U 2017. godini na putevima je stradalo 25.300 osoba, a mnogi su zadobili povrede koje će im promijeniti živote. Smatram da EU može učiniti više kako bi se Evropljani zaštitili”, poručila je Violeta Bulc, evropska komesarka za transport.

‘Iza brojki je mnogo tuge i bola’

Ona je dodala da Evropska komiisja radi na preduzimanju konkretnih koraka u cilju povećanja bezbednosti na putevima, a osnovni cilj je spasiti što više života.

Osim toga, prema podacima EK-a, prošle godine je u saobraćaju teško povređeno oko 135.000 ljudi, uključujući pešake i bicikliste.

“Iza tih brojki mnogo je tuge i bola”, kazala je evropska komesarka za saobraćaj.

Saobraćajno najbezbednije evropske zemlje su Švedska i Velika Britanija, sa manje od 30 poginulih na milion stanovnika.

Na drugom kraju spektra su Bugarska i Rumunija, sa više od 90 mrtvih u saobraćaju na milion stanovnika.

Po podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u Hrvatskoj je prošle godine na saobraćajnicama poginula 331 osoba (78 na milion stanovnika), što je porat u odnosu na 2016. godinu, kada je stradalo 307 ljudi.

Prosjek 49 mrtvih na milion stanovnika

Evropski prosek je 49 mrtvih na milion stanovnika.

Evropska komisija ima malo uticaja na bezbednost saobraćaja na putevima, pošto je to u nadležnosti lokalnih zakonodavstava.

Međutim, razmatraju se mere poput jačanja evropskih pravila o bezbednosti vozila i korišćenju novih tehnologija kojima bi se smanjile greške vozača.

Izvor: Agencije