U Francuskoj podnesena tužba protiv Bin Salmana

Kršenja ljudsih prava koja se događaju u Jemenu ne mogu sakriti čak ni najbolje agencije za odnose s javnošću, navodi zvaničnik HRW-a (EPA)

Advokat koji predstavlja jemensku grupu za zaštitu ljudskih prava podnio je tužbu na francuskom sudu protiv saudijskog prestolonasljednika Mohammada bin Salmana optuživši ga za saučesništvo u mučenju.

Joseph Breham tuži Bin Salmana, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Francuskoj, za njegovu ulogu u zračnim udarima koalicijskih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom u Jemenu protiv pobunjenika Husa, koje podržava Iran.

U tužbi je navedeno da je Bin Salman svjesno napao civile, prenio je AP.

Breham je izjavio za američku novinsku agenciju da Francuska ima jurisdikciju da istraži slučaj jer je tužba podnesena jučer, dok je Bin Salman boravio na francuskom tlu.

On je, međutim, rekao da zna da on ne može biti uhapšen jer ima diplomatski imunitet. Parisko tužilaštvo zasad se nije oglasilo.

Sankcije, ne crveni tepih

Philippe Bolopion, zamjenik direktora za globalno zastupanje pri organizaciji za ljudska prava Human Rights Watch, kazao je ranije da saudijski prestolonasljednik zaslužuje međunarodne sankcije u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2140, koja zahtijeva zamrzavanje imovine i zabranu putovanja osobama odgovornim za teška kršenja prava u Jemenu.   

U članku koji je objavila ta organizacija Bolopion dodaje da Bin Salman, koji je trenutno u posjeti Parizu, iza slike hrabrog reformatora skriva mračnu istinu, da je gurnuo Saudijsku Arabiju u još veću represiju.

Taj zvaničnik iz HRW-a ističe da kršenja prava koja se događaju u Jemenu ne mogu sakriti čak ni najbolje agencije za odnose s javnošću, dok su podaci o stanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji veoma oskudni, prema njegovim riječima.

Brojne kontroverze

Posjeta saudijskog princa Francuskoj ne prolazi bez kontroverzi. Grupa za ljudska prava pisala je predsjedniku Emmanuelu Macronu i od njega zatražila da izvrši pritisak na Bin Salmana kako bi njegova zemlja obustavila zračne udare na susjedni Jemen u kojima prvenstveno stradavaju civili, prenijela je agencija Hina.

Prestolonasljednik sebe predstavlja kao reformatora, i u zemlji i u inozemstvu, i vjeruje se da stoji iza odluke kojom je ženama dozvoljeno voziti, a po njegovim uputama otvaraju se i kino-dvorane. Saudijska Arabija također je ublažila pravila za strana ulaganja, navodi agencija dpa.

Što se međunarodne scene tiče, Bin Salman je podigao tenzije na Bliskom istoku povukavši inače tradicionalno staloženu monarhiju u kaljužu regionalnih rivalstava.

Nadgledao je vojnu kampanju u Jemenu, izazvao sukob sa šiitskim suparničkim Iranom i pokušao izolovati Katar kako bi ga bacio na koljena.

Izvor: Agencije