Komesar UN-a: Sramotne tvrdnje u vezi genocida muslimana u Arakanu

Arakanski muslimani Rohinje su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu (EPA)
Arakanski muslimani Rohinje su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu (EPA)

Visoki komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid bin Ra’ad Zeid al-Hussein uputio je kritike na račun mijanmarskih vlasti čiji su zvaničnici iznijeli tvrdnje kako u Arakanu nije počinjen genocid niti etničko čišćenje.

Hussein je govorio na konferenciji za novinare u Ženevi u vezi sa godišnjim izvještajem koji je prije dva dana predao UN-ovom Vijeću za ljudska prava, prenosi Anadolija.

Komesar se tom prilikom osvrnuo na tvrdnje Thaung Tuna, savjetnika za nacionalnu sigurnost ministrice vanjskih poslova i državne ministrice zadužene za rad Predsjedništva Mijanmara Aung San Suu Kyi, koji je izjavio kako u Arakanu nije počinjen “genocid” ili “etničko čišćenje” nad tamošnjim muslimanima.

Husseni je podsjetio kako Vlada Mijanmara ni na koji način nije dozvolila UN-u da pristupi ovoj regiji, te poručio kako postoje “vrlo jasni dokazi koji ukazuju na mogućnost da je nad muslimanima Arakana počinjen genocid”.

Dozvole za istragu

“Ako već nije počinjen genocid ili etničko čišćenje i u vezi s tim ne postoje dokazi, zašto se onda nama ne dozvoljava da uđemo u regiju Arkana? Već duže vrijeme, kao što nas nisu pozvali, isto tako ne dopuštaju da tamo uđemo. U jednoj takvoj situaciji nemoguće je vjerovati u bilo šta što oni kažu. Tvrdnje (mijanmarskih vlasti) da u Arakanu nije došlo do kršenja bilo kakvih prava su glupost i sramota”, poručio je Hussein.

Dodao je također kako je Međunarodni krivični sud (ICC) jedini koji može ustanoviti da li je u Arakanu počinjen genocid, te je ovom prilikom uputio poziv Generalnoj skupštini UN-a da se pokrene međunarodna istraga.

Arakanski muslimani Rohinje su već godinama najugroženija etnička manjina u svijetu, a od 25. augusta se suočavaju s novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je porušila najmanje 350 muslimanskih sela iz kojih je najmanje 688.000 mještana primorano na bijeg ka susjednom Bangladešu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO