Za Arapsku ligu Jerusalem je glavni grad Palestine

Odluka američkog predsjednika da preseli Ambasadu SAD-a u Jerusalem izazvala je brojne proteste (EPA)
Odluka američkog predsjednika da preseli Ambasadu SAD-a u Jerusalem izazvala je brojne proteste (EPA)

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja insistiraju da Jerusalim mora biti prestonica buduće države Palestine, čak i ako Sjedinjene Američke Države pripremaju preseljenje svoje ambasade iz Tel Aviva u taj grad.

Na sastanku u Kairu okupili su se šefovi diplomatija zemalja članica Arapske lige ljuti zbog odluke predsednika SAD-a Donalda Trampa da prizna Jerusalim za izraelski glavni grad i preseli ambasadu tamo, što je izazvalo proteste na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

U završnom saopštenju ministri su podržali mirovni plan koji je palestinski predsednik Mahmud Abas nedavno predstavio Savetu bezbednosti UN-a i njegov poziv za održavanje međunarodne konferencije do sredine ove godine u cilju da Palestina postane punopravna članica ove svetske organizacije i da se odredi rok za postizanje rešenja decenijskog sukoba po modelu dve države.

Palestinski plan

Plan poziva na međusobno priznanje država Izraela i Palestine zasnovano na granicama iz 1967. godine i stvaranju “međunarodnog multilateralnog mehanizma” da se pomogne dvema stranama u rešavanju svih pitanja konačnog statusa i njihovoj primeni u određenom roku”.

“Arapska liga je već odlučila da se suprotstavi odluci o preseljenju Ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalim i priznanju okupiranog grada za glavni grad Izraela”, rekao je šef Arapske lige Ahmed Abul-Gejt.

Trampova odluka predstavlja odstupanje od decenijske politike SAD-a u odnosu na Jerusalim i međunarodnih uveravanja da će se sudbina tog grada rešiti za pregovaračkim stolom.

Izrael je anektirao istočni deo Jerusalima nakon što ga je okupirao u ratu 1967. godine.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala aneksiju, a Palestinci planiraju da sedište njihove buduće države, koja bi obuhvatila Zapadnu obalu i Pojas Gaze, bude u Istočnom Jerusalimu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO