UN: Objave zlostavljanja žena su vrh ledenog brijega

Dan Žena, Nasilje, Zlostavljanje
Phumzile Mlambo-Ngcuka kaže da nijedna zemlja u svijetu nije ostvarila spolnu ravnopravnost (EPA)

Čelnica agencije Ujedinjenih naroda za promoviranje ravnopravnosti žena izjavila je da je usmjeravanje globalne pažnje na seksualna uznemiravanja i zlostavljanja te na kažnjavanje nekih muškaraca koji su smatrani “nedodirljivim” bitan momenat, ali je to “samo vrh ledenog brijega”.

Phumzile Mlambo-Ngcuka kazala je to zato što je broj žena koje su “progovorile” malen i broj počinitelja koji su privedeni pravdi ograničen u usporedbi s brojem slučajeva koji nisu izneseni u javnosti, prenosi Fena. 

U intervjuu za Associated Press (AP) na Međunarodni dan žena, ona je, međutim, izjavila da će u bliskoj budućnosti barem postojati mogućnost smanjenja i zaustavljanja kontinuiranog zlostavljanja, jer počinitelji “sada znaju da zapravo postoji mogućnost da bi žrtva mogla progovoriti”.

Problemi čak i na Islandu

“Ovo je prijelomna točka i kritično vrijeme za sve i ono što trebamo učiniti je da se takav trend ne unazadi”, kazala je Mlambo-Ngcuka, izvršna direktorica agencije UN Žene.

Kazala je da je potrebna dodatna akcija institucija u komunikaciji sa svojim službenicama kako bi im poručile kakva su njihova prava, tako da mogu javiti o njihovim kršenjima i biti uvjerene “da će im se vjerovati i da i same neće završiti na suđenju”. 

Mlambo-Ngcuka je istaknula da je, iako je pažnja usmjerena moćne muške prekršitelje u Hollywoodu, velikim kompanijama i visokim društvenim klasama, seksualno uznemiravanje i zlostavljanje prisutno diljem svijeta – od tvornica i farmi do autobusa, vlakova i domova. 

A nijedna zemlja u svijetu nije ostvarila spolnu ravnopravnost, kaže ona. 

Čak i na Islandu, koji ima “najviše razine svijesti o spolnoj ravnopravnosti”, nasilje nad ženama je problem, nejednaka primanja su činjenica i slaba zastupljenost žena u organima upravljanja je činjenica, kazala je Mlambo-Ngcuka.

U 150 zemalja diskriminatorni zakoni

“To su iste stvari protiv kojih se borimo u Indiji, u Južnoj Africi, u SAD-u, tako da sve te zemlje ne cijene žene koliko cijene muškarce”, dodala je.

A u 150 zemalja postoji barem jedan zakon koji diskriminira žene, tvrdi ona.

Tema obilježavanja Međunarodnog dana žena naslovljena je kao “Vrijeme je sada: ruralni i urbani aktivisti transformiraju živote žena”.

Kako bi zadržala pažnju svjetske javnosti na pokret #MeToo, Mlambo-Ngcuka je izjavila da su aktivistice #MeToo pozvane da sudjeluju na današnjim događanjima u sjedištu Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije