U američkom napadu ubijen sin čelnika pakistanskih talibana

Talibani tvrde da aktiviste finansira vlada u Kabulu, što je ta grupa demantirala (AP)
Talibani tvrde da aktiviste finansira vlada u Kabulu, što je ta grupa demantirala (AP)

Piše: Asad Hashim

Islamabad, Pakistan – Najmanje 20 pripadnika pakistanskih talibana, uključujući sina lidera Tehreek-e-Taliban Pakistana Mullaha Fazlullaha, ubijeno je u američkom napadu bespilotnom letjelicom u sjeveroistočnoj afganistanskoj pokrajini Kunar, saopćili su talibani.

Borci, uključujući Abdullaha, ubijeni su u udaru na kamp TTP-a, poručila je u srijedu grupa u tekstualnoj poruci upućenoj lokalnim novinarima u pakistanskoj pokrajini Bajaur, koja se graniči s Kunarom.

Prema saopćenju, 20 fidayeena, odnosno bombaša samoubica, ubijeno je, dok je još šest boraca ranjeno u napadu.

Istaknuti zapovjednik TTP-a Gul Muhammad te trener fidayeena Yaseen su također ubijeni u napadu, objavio je pakistanski list Dawn.

Od 2013. ubijeno 4.000 boraca

Pakistan je često optuživao Sjedinjene Američke Države i afganistanske snage da ne čine dovoljno da napadaju snage TTP-a, koje se nalaze sa afganistanske strane nemirne pakistansko-afganistanske granice, gdje su pobjegli nakon niza vojnih operacija Pakistana.

I dok je smanjen intenzitet nasilja proteklih godina, TTP i njihovi ogranci nastavljaju izvoditi sporadične velike napade na pakistanske snage sigurnosti i na civile.

Najmanje 748 civila i snaga sigurnosti je 2017. godine ubijeno u napadima koje su izveli TTP i druge oružane grupe, uključujući naoružane separatiste iz Baločistana.

To je manje od 3.739 ubijenih 2012. godine, kada je zabilježen najviši broj žrtava, navodi Portal o terorizmu u Južnoj Aziji, istraživačka organizacija sa sjedištem u New Delhiju.

Pakistanska vojska je saopćila da je od 2013. godine ubila najmanje 4.000 boraca koji rade za TTP i njihove saveznike.

Al Jazeera nije u mogućnosti neovisno potvrditi tu cifru, jer je pristup područjima u kojima se vode sukobi strogo kontroliran, a identiteti ubijenih se rijetko objavljuju.

Pakistanska ministrica vanjskih poslova Tehmina Janjua je u posjeti Washingtonu ove sedmice, na razgovorima sa SAD-om s ciljem snižavanja napetosti između dvoje starih saveznika.

U januaru je američki predsjednik Donald Trump ukinuo više od 1,1 milijardi dolara vrijedne vojne pomoći Pakistanu, zbog navoda da ta zemlja pruža utočište za članove afganistanskih talibana i Mreže Haqqani.

‘Žrtveni jarac za neuspjeh koalicije’

Pakistan negira te optužbe, tvrdeći da je žrtveni jarac za neuspjeh koalicionih snaga predvođenih SAD-om da osiguraju Afganistan nakon više od 16 godina rata.

Skorašnji diplomatski kontakti, čini se, ublažavaju raskol između dvije zemlje.

U ponedjeljak je viša zvaničnica američkog State Departmenta Alice Wells kazala da je SAD svjestan da je Pakistan imao “legitimnu zabrinutost” u vezi situacije u Afganistanu.

“Zabrinuti su zbog upravljanja granicom, zbog prisutnosti pakistanskih talibana u područjima Afganistana, koje ne kontrolira Vlada, brinu se zbog izbjeglica”, rekla je ona.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO