Francuska: Interventne mjere protiv hemijskih napada

Ujedinjeni narodi su pozvali Rusiju, Iran i Tursku da spriječe borbe u sirijskoj pokrajini Idlib (Arhiva)

Francuska kaže da će uvesti “interventne mjere” ako se dokaže da su tvrdnje o kemijskom napadu snaga Vlade Sirije u Istočnoj Ghouti istinite.

“Ako bude potvrđeno da je pronađeno i pripisano korištenje kemijskog oružja prouzročilo smrt ljudi”, Francuska će poduzeti “interventne mjere da prevenira proliferaciju kemijskog oružja”, rekao je u četvrtak francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, kako je prenijela kineska agencija Xinhua. 

Aktivisti u Istočnoj Ghouti, predgrađu sirijske prijestolnice Damaska, objavili su u srijedu videosnimku za koju se čini da prikazuje bacanje fosforne bombe, uz tvrdnju da se napad dogodio u stambenom području, gradu Hamoryji.

Vlada: ‘Očajni pobunjenici iskrivljuju činjenice’

Na videosnimkama izgleda kao da se žrtve bore da udahnu zrak.

Vlada je odbacila te tvrdnje i rekla da su “očajni pobunjenici” pokušali iskriviti činjenice.

“Prošla noć bila je najmračnija i najužasnija noć ikad. Koristili su fosfor, napalm, kazetne bombe i klor”, rekao je Al Jazeeri telefonom Ammar al-Selmo, humanitarni radnik volonter iz enklave pod kontrolom pobunjenika. 

“Naše je ekipe uhvatila panika jer je bilo kao 2013. godine, kad je Al-Assadov režim uporabio kemijsko oružje u Ghouti”, dodao je Al-Selmo.

Istočna Ghouta pod kontrolom je oružanih oporbenih snaga od 2013., dvije godine nakon ustanka u Siriji i poziva na smjenu Bashara al-Assada. 

Više od 900 žrtava u tri sedmice

Od ruske intervencije 2015. godine Assadove snage bile su u stanju ponovno zauzeti većinu teritorija, no Istočna Ghouta ostala je jedno od posljednjih snažnih uporišta naoružanih oporbenih snaga.

Područje je pod opsadom vladinih snaga od 2013. godine.

Dok snage Vlade Sirije pojačavaju napore da preuzmu kontrolu nad enklavom, potpomognute ruskom kampanjom zračnih napada, u posljednja tri tjedna život je izgubilo više od 900 osoba. 

Izvor: Al Jazeera i agencije