Francuska će kažnjavati neopravdane razlike u plaćama žena i muškaraca

Žena, Posao, radnica
Žene zauzimaju 28 posto menadžerskih pozicija i 18 posto direktorskih položaja globalno (AFP)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da će njegova vlada imenovati i “osramotiti kompanije” koje ne poštuju Zakon o rodnoj ravnopravnosti te zemlje.

Macron je povodom Međunarodnog dana žena posjetio imovinsko poduzeće koje je nagrađeno zbog svojih napora za uspostavljanje rodne ravnopravnosti, prenosi Tanjug od agencije AP.

Tom je prilikom rekao da će upiranje prstom u kompanije koje ne postupaju sukladno zakonu njih “prisiliti da se promijene jer nitko ne želi biti najgori student u klasi”.

Naime, francuske tvrtke morat će u roku tri godine ukinuti razlike u plaćama između žena i muškaraca ili će morati platiti kazne, prema planovima koje je predstavio francuski premijer Edouard Philippe.

Muškarci su u Francuskoj plaćeni devet posto više od žena u prosjeku iako zakon nalaže jednake plaće za isti posao posljednjih 45 godina.

Po novim planovima, predstavljenim predstavnicima sindikata i poslodavaca, tvrtke s više od 50 zaposlenika morat će uvesti poseban računalni program povezan izravno sa sustavom za plaće koji će pratiti neopravdane razlike u plaćama između žena i muškaraca.

Sindikatima pristup internim podacima

Cilj je da se iduće godine taj program uvede u tvrtke s više od 250 zaposlenika, a 2020. u tvrtke s 50 do 249 zaposlenika.

Ako tvrtka u roku tri godine ne ukloni razliku u plaćama koju program otkrije, inspektori rada mogu joj izreći kazne u iznosu do jedan posto njezinih ukupnih izdataka za plaće.

“Program nije čarobni štapić, ali će otkriti neke razlike u plaćama između muškaraca i žena”, rekao je Phillippe novinarima nakon sastanka, prenosi Hina.

Vlada će sljedećih mjeseci razraditi pojedinosti tog plana s poslodavcima, sindikatima i stručnjacima i uključiti ih u širi paket reformi Zakona o radu koji će biti predstavljen parlamentu idućeg mjeseca.

Tvrtke će također morati biti transparentnije u vezi s razlikom u plaćama između spolova – morat će ih objaviti na svojim internetskim stranicama, a sindikati će imati pristup internim podacima o radnim mjestima i stažu.

Zabrinutost poslodavaca

Poslodavci su plan komentirali za zabrinutošću.

“Dodatni teret ne smije biti kontraproduktivan, ograničavajući za poslodavce”, rekao je Jean-Michel Pottier, potpredsjednik Saveza malih poslodavaca (CGMPE).

Predstavnici sindikata bili su otvoreni prema planu, ali su neki također izrazili rezerviranost u vezi s kriterijima koji će se koristiti da bi se utvrdilo postoji li razlika u plaćama između spolova.

Izvor: Agencije