Evropska komisija: Dvije tužbe protiv Hrvatske

Hrvatska bi trebala uvesti mjere za zaštitu podzemnih voda i sprečavanje širenja štetnih čestica zrakom (EPA)
Hrvatska bi trebala uvesti mjere za zaštitu podzemnih voda i sprečavanje širenja štetnih čestica zrakom (EPA)

Evropska komisija podnela je Sudu Evropske unije dve tužbe protiv Hrvatske: prvu zbog toga što nije obezbedila odgovarajući nivo zaštite zdravlja ljudi i okoline na lokaciji Crno brdo u Biljanama Donjim, a drugu zato što nije sprovela neka od zajedničkih evropskih pravila u zaštiti vazdušnog saobraćaja.

Nezakonito odlagalište industrijskog otpada Crno brdo u Biljanama Donjim, u blizini Benkovca, udaljeno je od naselja manje od 50 metara.

Ovim odlagalištem je najkasnije do kraja 2015. trebalo da počne upravljanje u skladu s propisima EU-a o otpadu. Iako se Hrvatska nekoliko puta obavezala da reši to pitanje, na terenu nije zabeležen nikakav napredak.

Već gotovo četiri godine industrijski otpad na nezakonitom odlagalištu Crno brdo nije uklonjen niti se njime upravlja na odgovarajući način te postoji opasnost od zagađenja vazduha i podzemnih voda, navodi Komisija.

Ta lokacija se trenutno koristi kao odlagalište velike količine proizvodnih ostataka iz obrade feromangana i silikomangana.

Otpad ugrožava stanovništvo

S obzirom na to da hrvatska nadležna tela taj materijal nisu klasifikovala kao otpad u skladu sa Direktivom, približno 140.000 tona tog potencijalno štetnog kamenog agregata odlaže se direktno na tlo, čime se ugrožavaju lokalno stanovništvo i okolina.

U skladu sa pravom EU-a, Hrvatska bi trebalo da uvede mere za zaštitu podzemnih voda i sprečavanje širenja štetnih čestica vazduhom.

Budući da ni nakon upozorenja Komisije nije postignut napredak, Evropska komisija je u četvrtak odlučila da Sudu EU-a uputi predmet protiv Hrvatske.

Druga tužba tiče se zaštite vazdušnog saobraćaja, gde Hrvatska nije na vreme ažurirala svoje zakonodavstvo.

Reč je o administrativnom pitanju koje nije povezano sa bezbednosnim nedostacima, navodi Komisija.

Izvor: Agencije


Povezane

Hrvatska vlada jutros je suočena s negativnim izvještajem Evropske komisije, prema kojem je među najsporijim zemljama Evropske unije u provedbi strukturnih reformi. Prema tom izvještaju, ostvaren je ograničen napredak, a najveće kritike idu u smjeru odustajanja od vlastitih zakona i neprovedbe reformi. Komisija smatra da se u Hrvatskoj stvaraju sve veće socijalne razlike u društvu, […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO