Trump: Čini se da je Sjeverna Koreja iskrena

Vijest o mogućim razgovorima o denuklearizaciji objavili su zvaničnici Južne Koreje (EPA)

Čini se da je Sjeverna Koreja “iskrena” u svojoj izraženoj spremnosti da obustavi nuklearne testove, što je kao mogućnost najavljeno tokom razgovora s južnokorejskim zvaničnicima, a do toga dolazi zbog velike pogođenosti njihove vlade pojačanim sankcijama, izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

On je odbio reći ima li kakve preduvjete za razgovore s Pjongjangom istovremeno dok američki zvaničnici, kao i oni iz Južne Koreje i Kine, oprezno odgovaraju na tu mogućnost nakon višemjesečne razmjene uvreda i prijetnji između Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

“Mislim da su iskreni. I mislim da su iskreni zbog sankcija i onog što radimo vezano uz Sjevernu Koreju, uključujući veliku pomoć koju smo dobili od Kine”, kazao je američki predsjednik nakon susreta sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom, koji predstavlja američke interese u Sjevernoj Koreji.

Vijest o mogućim razgovorima o denuklearizaciji objavili su zvaničnici Južne Koreje nakon što su se vratili sa prvog sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom u Pjongjangu u ponedjeljak.

Skepticizam u Washingtonu

Američki predsjednik u utorak je pozdravio mogući napredak u sjevernokorejskom pitanju, nakon što je Pjongjang, prema navodima Seula, spomenuo moguću denuklearizaciju ukoliko će biti zagarantirana sigurnost režima.

Visoki zvaničnik američke administracije kazao je da je Sjeverna Koreja zaslužila skepticizam SAD-a nakon kršenja svih ranijih sporazuma o nuklearnom programu, ali da je Trumpova administracija istovremeno otvorena za moguće razgovore s Pjongjangom.

Međutim, neki američki i južnokorejski zvaničnici upozoravaju da napredak vezan uz najveći nacionalni sigurnosni izazov američke administracije ostaje malo vjerovatan nakon što su propali raniji razgovori.

Oni ističu da se možda radi o tome da Sjeverna Koreja pokušava kupiti vrijeme kako bi razvila svoje nuklearne programe i istovremeno traži olakšanje pod teretom američkih i sankcija Ujedinjenih naroda.

Više od deset sati nakon što je Južna Koreja objavila navodnu sjevernokorejsku spremnost, nema nikakvih komentara iz Pjongjanga.

Ranije je Trump rekao novinarima u Ovalnom uredu, sastajući se sa švedskim premijerom, kako je SAD sa Sjevernom Korejom “prešao dug put, ako ništa ono barem retorički”, te da su “objave koje dolaze iz Južne i Sjeverne Koreje vrlo pozitivne”.

‘Sve opcije na stolu’

Upitan ima li kakve preduvjete za moguće razgovore, Trump je kazao kako “ne želi o tome govoriti”, dodavši: “Vidjet ćemo šta se događa.”

Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je da će SAD nastaviti politiku pritiska na Sjevernu Koreju te da su “sve opcije na stolu” dok Washington ne vidi da Sjeverna Koreja doista poduzima korake na denuklearizaciji.

Švedski premijer Lofven je istaknuo da njegova zemlja može osigurati kanal glavnim stranama koje se bave sjevernokorejskim nuklearnim programom, jer ima dugogodišnje diplomatske odnose s Pjongjangom.

Sjeverna i Južna Koreja sljedećeg će mjeseca održati prvi sastanak na vrhu od 2007. godine u pograničnom selu Panmunjomu, najavio je čelnik južnokorejske delegacije Chung Eui-yong.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO