SAD će dati pola milijarde dolara afričkim državama

Kineske investicije nemaju potencijal da smanje afrički infrastrukturni jaz, rekao je Rex Tillerson (EPA)

Sjedinjene Američke Države dat će više od 533 miliona dolara humanitarne pomoći za žrtve ratova i suše u Etiopiji, Somaliji, Južnom Sudanu, zapadnim i centralnim afričkim državama oko jezera Čad, rekao je Rex Tillerson, američki državni sekretar.

On je to objavio prije odlaska na jednosedmičnu turneju po afričkim državama.

Također je najavio da će SAD podržati osnivanje razvoje finansijske institucije u Africi, javlja Reuters.

Stvaranje finansijske ovisnosti

Tillerson je uporedio američke aktivnosti u Africi koje promoviraju održivi razvoj s inicijativom Kine “Put i pojas”, koja se obavezala na ulaganja od 124 milijarde dolara za projekte koji će povezivati Aziju, Afriku i Evropu. 

Američki državni sekretar rekao je da kineska ulaganja ohrabruju stvaranje ovisnosti.

“Kineske investicije nemaju potencijal da smanje afrički infrastrukturni jaz, nego samo doprinose većem dugu i ne donose, osim minimalno, radna mjesta. To, zajedno s političkim i fiskalnim pritiskom, ugrožava prirodne resurse Afrike, njenu ekonomsku i političku stabilnost”, istakao je Tillerson.

Izvor: Agencije


Povezane

Nekoliko afričkih zemalja povuklo je svoje ambasadore iz Dohe ili u potpunosti prekinulo diplomatske odnose sa Katarom. Saudijska Arabija čini sve što može kako bi pojačala svoj utjecaj u Africi.

Published On 15 Jun 2017

Kina će finansirati projekte u poljoprivredi, industrijalizaciji, smanjenju siromaštva, zdravstvu, kulturi, sigurnosti i zaštiti okoliša.

Published On 04 Dec 2015

Svjetska organizacija kaže da joj ove godine treba 1,5 milijardi dolara za humanitarnu pomoć u ovom dijelu Afrike.

Published On 25 Feb 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO