Putin: Uživao sam kao obavještajac u Istočnoj Njemačkoj

Putin je govorio o godinama koje je proveo kao obavještajac (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je, dok je bio angažovan kao obavještajac u Istočnoj Njemačkoj, stekao izuzetno iskustvo baveći se regrutovanjem agenata i radeći s operativcima.

“To su bili jedinstveni ljudi, prvoklasni po uvjerenjima, intelektu, moralnosti, istrajnosti i životnoj snazi. Za mene je to bilo izuzetno iskustvo”, istakao je Putin u dokumentarcu Svjetski poredak 2018, prenosi TASS.

Na pitanje kako je sovjetsko obavještavanje odražavalo stanje u političkim krugovima u posljednjim godinama Hladnog rata i jesu li se njihovi izvještaji i projekcije mnogo razlikovali od onoga što se kasnije zaista dogodilo ruski predsjednik odgovorio je da je to za njega teško pitanje “jer je u to vrijeme bio običan obavještajac”.

Pitanje za Gorbačova

“Nisam se bavio nikakvim analitičkim radom, pa generalno ne mogu sada reći šta je primaocu informacija, generalnom sekretaru, tačno prenosila obavještajna služba u Istočnoj Njemačkoj i druge službe. Bolje da o tome pitate Gorbačova”, rekao je Putin.

Upitan je li u to vrijeme mogao predvidjeti da će se Hladni rat završiti, ruski predsjednik dao je negativan odgovor.

“To niko nije mogao predvidjeti mada smo vidjeli duboke promjene u našoj zemlji i razmišljali o tome kako će se situacija razvijati unutar zemlje i kako će to utjecati na globalna pitanja. Međutim, niko nije mogao zamisliti da će se stvari odviti onako i onoliko brzo”, zaključio je Putin.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO