Pojačani napadi sirijskih snaga na Istočnu Ghoutu

Pukovnik sirijske vojske je izjavio kako će se narod Istočne Ghoute ubrzo vratiti u 'zagrljaj države' (EPA)

Snage sirijske Vlade u srijedu su pojačale zračne udare na grad Mesrabu u Istočnoj Ghouti ne bi li na pola presjekli tu enklavu u kojoj pripadnici pobunjene opozicije i dalje odolijevaju ofanzivi Damaska, prenose agencije.

Ukoliko enklava padne bio bi to najveći poraz opozicije od 2016. godine.

Napad Vladinih snaga na gusto naseljeno područje u predgrađu Damaska, započet prije dvije sedmice, pretvorio se u jednu od najžešćih vojnih operacija u ratu koji ulazi u već osmu godinu.

Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, u bombardiranju i granatiranju Vladinih snaga do sada je u tom području poginulo oko 800 civila.

Zauzimanjem Mesrabe, Istočna Ghouta bi se presjekla na dva djela, a kopnenim vladinim jedinicama u pomoć pristiže još 700 vojnika.

Enklave godinama pod opsadom

Civili koji bježe pred naletom Vladinih snaga uglavnom su se nagomilali u Doumi, najvećim gradom u istočnoj Guti.

Pukovnik sirijske vojske je za državnu televiziju izjavio je kako će se narod Istočne Ghoute ubrzo vratiti u “zagrljaj države”.

“Dobili smo nalog od vojne komande da prekinemo opsadu naših ljudi u Istočnoj Ghouti. Dao Bog, jako, jako brzo vratit će se u zagrljaj države”, izjavio je pukovnik novinarima u javljanju nedaleko od Mesrabe.

Prema Ujedinjenim narodima, u gradovima i selima Istočne Ghoute, enklave koja je pod opsadom već godinama i u kojoj je i prije ofenzive nedostajalo hrane i lijekova, zarobljeno je oko 400.000 ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO