Macron najavio reformu zatvorskog sistema

I u zatvoru Baumettes u Marseilleu čuvari su se pobunili zbog učestalih napada zatvorenika zbog loših uvjeta (EPA)

Francuska će izgraditi hiljade novih zatvorskih ćelija i više koristiti elektronsko praćenje zatvorenika, predviđeno je reformama zatvorskog sistema kojima predsednik Emanuel Makron želi da poboljša uslove u francuskim zatvorima, koji su među najpretrpanijim u Evropi.

Francuska ima 69.000 zatvorenika i to je peta najveća populacija te vrste u Evropi posle Rusije, Turske, Poljske i Velike Britanije, prenosi Rojters.

Da bi rešio ovaj problem, Makron se založio za vanzatvorske alternative za one koji su osuđeni na blaže kazne.

“Zatvorske kazne nisu tu da odgovore na emocije društva”, rekao je Makron, upozorivši da zatvori ponekad stvaraju “monstrume”.

“Osuđene osobe bi trebalo jednom da se vrate u društvo”, dodao je francuski predsednik.

Kazne izdržavati i kod kuće

Francuski zatvori su, međutim, pretrpaniji od onih u VBelikoj Britaniji, pri čemu u nekim pariskim zatvorima ima izveštaja da zatvorenici čak spavaju na podu, i to po tri ili više njih u ćeliji.

Zbog toga je Makron obećao reformu zatvorskog sistema, koja, između ostalog, predviđa da će kazne između jednog i šest meseci zatvora uglavnom biti izdržavane kod kuće uz elektronski nadzor nad osuđenikom.

Ovi potezi usledili su nakon niza napada zatvorenika, što je izazvalo proteste čuvara, koji su naveli da je nasilje u zatvorima izmaklo kontroli, navodi Rojters.

Izvor: Agencije


Povezane

Do 2022. vojni budžet godišnje će biti povećavan za 1,7 milijardi eura, a potom do 2025. godišnje povećanje bi iznosilo po tri milijarde eura.

Published On 08 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO