Ljekari u Kanadi protestuju zbog povećanja plaća

Kanadski ljekari traže da se novac koji je predviđen za njihove povišice vrati u sistem (Getty Images)

Više od 500 ljekara u Kanadi, zajedno s više od 150 studenata medicine, potpisalo je otvoreno pismo, u kojem protestuju zbog povećanja svojih plaća.

“Mi, ljekari u Quebecu, koji vjerujemo u snažan javni sistem, protivimo se nedavnom povećanju plaća, koje su ispregovarale naša medicinska udruženja”, navodi se u pismu.

Potpisinici pisma navode da su uvrijeđeni što će dobiti povišice dok se medicinske sestre i pacijenti nalaze u nepovoljnom položaju.

“Povišice su još šokantnije jer se naše medicinske sestre, službenici i ostali profesionalci suočavaju s vrlo teškim radnim uvjetima, dok naši pacijenti žive s nedostatkom pristupa potrebnim službama zbog drastičnih smanjenja plaće proteklih godina i centralizacije vlasti u Ministarstvu zdravlja. Izgleda da su jedino naše plaće imune na ta smanjenja”, navodi se u pismu objavljenom 28. februara.

Sistem za javno zdravlje Kanade pruža “univerzalno pokriće za medicinski neophodne usluge za zdravstvenu njegu, koje se pružaju na osnovu potrebe, prije nego mogućnosti za plaćanje”, navodi se na sajtu Vlade Kanade.

Vratiti sredstva u sistem

Potpisnici pisma traže da se novac koji je predviđen za njihove povišice vrati u sistem, prenosi CNBC.

Prosječna bruto plaća ljekara na godišnjem nivou u Kanadi iznosi 260.924 dolara za usluge u klinici, pokazao je izvještaj kanadskog instituta za informacije o zdravstvu, objavljen u septembru 2017. godine.

Izvor: Agencije