Interpol: Dječaci izloženiji najtežem seksualnom zlostavljanju

Baza podataka Interpola identificirala je više od 12.000 žrtava od uspostave 2009. godine (Arhiva)

Dječaci su izloženiji od djevojčica najtežim oblicima seksualnog zlostavljanja na internetu, pokazao je izvještaj Interpola, koji ukazuje na nepoznate aspekte toga problema.

Organizacije koje se bore protiv krijumčarenja ljudi kažu kako je globalna dostupnost jeftinog i brzog interneta i mobitela potakla porast zloupotrebe djece na internetu, što uključuje i uživo prenošenje zlostavljanja djece i prodaju radi seksualnih odnosa.

Iako su djevojčice žrtve u dvije trećine slučajeva, posljednje istraživanje pokazuje kako fotografije i videosnimke s dječacima, među kojima su neki vrlo mali, često sadrže teže oblike zlostavljanja, poput sadizma i drugih oblika seksualnog zlostavljanja.

Identificirano više od 12.000 žrtava

Zaključci su temeljeni na analizi baze podataka od više od milion fotografija i videosnimaka kategoriziranih kao zlostavljajućih iz čitavog svijeta koje je prikupio Interpol, međunarodna policijska agencija.

“To pokazuje koliko ne znamo i koliko još treba istraživati”, kaže Damian Kean iz organizacije ECPAT International, sa sjedištem u Bangkoku, koja se bori protiv seksualnog iskorištavanja djece.

Ta je organizacija sarađivala u istraživanju s Interpolom.

Kean kaže kako rezultati analize pokazuju da države moraju preispitati svoje napore kako bi se obračunale s kriminalom i osigurale pomoć djevojčicama i dječacima.

“Moguće da pravosuđa to ne prepoznaju i ne daje prioritet jer mu to nije poznato”, kazao je on za Reuters u srijedu.

“To je nešto što moramo dodatno istražiti.”

Baza podataka Interpola identificirala je više od 12.000 žrtava od uspostave 2009. godine, a vlasti ulažu napore da identificiraju i druge.

U opasnosti bebe i mala djeca

Od onih koji nisu identificirani više od 60 posto su vrlo mala djeca, uključujući bebe i djecu do dvije godine, a jedna trećina su dječaci, prema istraživanju koje je objavljeno u utorak.

Interpol i ECPAT kažu kako je identifikacija žrtava ključ potrage za počiniteljima zbog toga što materijal o zlostavljanju često snimaju oni koji su bliski djeci poput nastavnika ili skrbnika.

“Govorimo o vrlo maloj djeci, bebama od tek nekoliko mjeseci, koje su izložene ekstremnom seksualnom zlostavljanju”, kaže voditelj Interpolova odjela za zločine protiv djece Bjorn Sellstrom.

Izvor: Agencije


Povezane

Slučaj seksualne zloupotrebe maloljetne štićenice doma za djecu “25. Maj” u Skoplju, pokazao je ozbiljne propuste u brizi o ovoj ranjivoj grupi. Socijalni radnici, staratelji ove djece, ne prate njihovo odrastanje, a u slučaju problema, policija i tužilaštvo ne reaguju na vrijeme. Resorno ministarstvo najavljuje promjene, formiranjem manjih grupnih domova. Trenutno u ovom domu živi […]

Published On 04 Mar 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO