Vodeći republikanac poručio Trumpu da ne počinje trgovinski rat

Izuzetno smo zabrinuti zbog mogućih posljedica trgovinskog rata, kaže Paul Ryan (EPA)

Čelnik Zastupničkog doma američkog Kongresa Paul Ryan pozvao je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da ne uvodi carine na uvoz čelika i aluminija, prenosi Reuters.

Ryan je rekao da bi takav potez doveo američku privredu u rizik.

“Izuzetno smo zabrinuti zbog mogućih posljedica trgovinskog rata. Pozivamo Bijelu kuću da ne provodi takav plan”, poručio je Ryan, vodeći republikanac u američkoj zakonodavnoj vlasti.

Prema njegovim riječima, posljednja reforma poreza dala je zamah ekonomiji i uvođenje carina moglo bi ugroziti postignuti napredak, prenijela je Ryanove riječi AshLee Strong, njegova glasnogovornica.

‘Trgovinski ratovi dobra stvar’

Trump je ranije izjavio je da su “trgovinski ratovi dobra stvar”.

“Amerika gubi milijarde dolara u trgovini”, poručio je Trump, ističući da bi SAD vrlo lako mogao pobijediti u trgovinskom ratu.

Glavni trgovinski partneri SAD-a žestoko su reagirali na najave Trumpa da će uvesti carine na uvoz čelika i aluminija.

On je ranije istakao da su pravila “nefer” prema SAD-u i da će uvesti 25 posto carine na uvoz čelika i deset posto na uvoz aluminija.

Ali, kritičari iznose da carine neće zaštititi poslove u SAD-u i da će samo dovesti do poskupljenja proizvoda na tržištu.

Izvor: Agencije


Povezane

Berze širom svijeta bilježe gubitke nakon izjave Donalda Trumpa da planira povećati tarife na uvoz čelika i aluminija. Taj je plan prestrašio investitore, ali i članove predsjednikove Republikanske stranke, koji se boje izbijanja svjetskog trgovinskog rata.

Published On 02 Mar 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO