UN: Nastavlja se etničko čišćenje Rohinja

Vojna kampanja u Mijanmaru natjerala je na izbjeglištvo gotovo 700.000 muslimana Rohinja od augusta prošle godine (EPA)

Etničko čišćenje muslimana Rohinja nastavlja se u Mijanmaru, objavila je Visoka komisija Ujedinjenih naroda za izbjeglice, dodajući da se nastavljaju teror i organizirano izgladnjivanje kako bi se natjerale Rohinje da pobjegnu u Bangladeš.

“Etničko čišćenje Rohinja u Mijanmaru se nastavlja”, rekao je Andrew Gilmour, zamjenik generalnog sekretara za ljudska prava UN-a.

Rohinje su vrlo siromašna i marginalizirana zajednica u Mijanmaru, koja nema ni pravo na državljanstvo i pravo glasa, prenosi Hina.

Vojna kampanja u Mijanmaru, koju UN naziva etničkih čišćenjem, natjerala je na izbjeglištvo gotovo 700.000 muslimana Rohinja od augusta prošle godine.

‘Suu Kyi ne čini ništa’

Stotine Rohinja nastavljaju prelaziti granicu s Bangladešom svake sedmice.

“Mijanmarska Vlada ne prestaje ponavljati svijetu da je spremna na povratak Rohinja, ali istovremeno sigurnosne snage nastavljaju ih tjerati prema Bangladešu”, naglasio je Gilmour, osuđujući ulogu vojske i pasivnost Vlade.

Vojska insistira na tome da je vojna operacija počela nakon napada koje su krajem augusta 2017. godine pokrenuli pobunjenici Rohinja, koje naziva teroristima.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Suu Kyi, koja je na čelu Vlade od 2016. godine, nakon desetljeća vojne diktature, optužena je da ne čini ništa i da pušta vojsku da radi što želi te podilazi javnosti, koja je vrlo nenaklonjena Rohinjama.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO