Aksoy: Glasnogovornik Pentagona nastavlja govoriti ‘gluposti’

Želimo da PYD/YPG preda oružje, kazao je Hami Aksoy (Anadolija)

Glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy izjavio je u utorak da je neprihvatljivo to što glasnogovornik američkog Pentagona Roberta Manning istaknutog vođu Radničke partije Kurdistana oslovljava kao generala.

Aksoy je u Ankari komentirao nedavnu izjavu glasnogovornika Pentagona koji je titulom generala oslovio vođu PKK-a Ferhada Abdija Shahina, poznatog i pod kodnim imenom “Mazlum Kobani”.

“Glasnogovornik Pentagona nastavlja govoriti gluposti. PYD/YPG [Partija demokratskog jedinstva / Jedinice narodne zaštite] je teroristička organizacija i svi to dobro znamo. Objavljeni su nedavno izvještaji i zvaničnih američkih institucija u kojima se navode i dokazi da je PYD/YPG sirijski ogranak PKK-a. Pretpostavljam da za to zna i glasnogovornik Pentagona, koji je i ranije davao slične izjave. Mi smo reagirali i opet ćemo reagirati”, kazao je Aksoy.

Šefovi turskih i američkih diplomatija, Mevlut Cavusoglu i Rex Tillerson, na nedavnom sastanku su dogovorili formiranje zajedničkih radnih grupa i mehanizama, a ta tijela će o situaciji u Siriji i bilateralnim odnosima između Ankare i Washingtona razgovarati u četvrtak i petak.

U aprilu samit tri zemlje o Siriji

Aksoy je kazao da će turska delegacija i tom prilikom SAD-u iznijeti jasne stavove i očekivanja.

“Želimo da PYD/YPG preda oružje. O tome ćemo razgovarati na predstojećem sastanku”, kazao je Aksoy.

Manning je u nedavnoj izjavi kazao kako će SAD u Siriji nastaviti pružati podršku lokalni vojnim vijećima sve dok ona i “general Mazlum” budu podržavali borbu protiv pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Pentagon je ranije saopćio da je turska ofanziva na kurdske snage u Siriji, koje imaju podršku SAD-a, ugrozila borbu protiv ISIL-a i dovela do “operativne pauze” na istoku Sirije.

Manning je rekao novinarima da ta pauza znači da su privremeno obustavljene neke kopnene operacije Sirijskih demokratskih snaga.

Turska, Rusija i Iran u aprilu će održati samit o Siriji i o mogućim koracima u regiji, rekao je Aksoy.

Izvor: Agencije