Video: Pronađena peta žrtva rušenja zgrade u Poznanju

A
A REUTERS/Social Media

[Zbigniew Hoffmann via Storyful]

Poljski spasioci otkrili su jutros tijelo pete žrtve u ruševinama zgrade u Poznanu, čiji je dio srušila u nedjelju ujutro jaka eksplozija, najvjerovatnije plina, saopćio je Slawomir Brandt iz regionalne Vatrogasne straže u tom gradu u centralnoj Poljskoj.

“Bilans se tragično promijenio. Tu je i peta žrtva. Spasioci pokušavaju da dopru do te poginule osobe. Jako su nam pomiješana osjećanja. Još prije nekoliko minuta radost zbog psa spašenog iz ruševina a nekoliko minuta kasnije vijest od spasilaca da su naišli na još jednu žrtvu”, kazao je danas poljskoj televiziji Polsat Brandt.

Jaka eksplozija, prema saopštenju poljske Vatrogasne straže najvjerovatnije plina, srušila je u nedjelju ujutro jednu vertikalu sa četiri stana predratne stambene četvorospratnice u Poznanu a spasioci su u ruševinama u nedjelju pronašli četiri mrtva tijela, dok je 21 osoba povrijeđena, prenosi Beta.

Troje teško povrijeđenih, među njima i dvogodišnja djevojčica prebačeni su odmah nakon eksplozije u bolnice, a spasioci i njihovi specijalno obučeni psi tragaju već više od 24 sata da li će u ruševinama naći još nekog.

U trenutku eksplozije u zgradi je bilo 40 od ukupno 61 stanara.

“I dalje ne znamo šta se nalazi ispod ruševina, da li ima još žrtava. Tokom noći puštali smo naše spasilačke pse koji nisu potvrdili da u ruševinama ima živih. Ruševine uklanjamo i ručno i uz pomoć opreme. Radovi traju 24 sata bez prestanka. Nadamo se da ćemo uspeti da ih raskrčimo do kraja današnjeg dana. Ne možemo još da koristimo tešku tehniku jer i dalje prijeti da će se srušiti dio konstrukcije”, kazao je novinarima glasnogovornik Požarne straže u Poznanu Kamil Witoshko.

Na terenu je bez prekida 150 vatrogasaca iz Poznana, Varšave i Lođa.

Izvor: Agencije