Renzi podnio ostavku u stranci zbog loših izbornih rezultata

Bivši italijanski premijer Mateo Renci podneo je ostavku u ponedeljak na funkciju predsednika Demokratske partije (PD) nakon teškog poraza ove partije, koja je na parlamentarnim izborima u nedelju dobila 18,7% glasova.

PD je doživio “jasan i očigledan poraz i očito je da je u tim uslovima odustajem od vođenja stranke”, rekao je novinarima navodeći da neće prisustvovati kongresu stranke.

Na tom kongresu, koji bi trebalo da bude održan u narednim nedeljama, trebalo bi da bude “ne neki namesnik izabran u nekom salonu već sekretar izabran na predizborima”, istakao je.

Uz istorijski proboj populističkih i desnih pokreta, koji sada imaju većinu glasova, “Italija je suočena sa situacijom u kojoj oni koji su očito pobijedili na izborima nemaju glasove da bi vladali”, rekao je Renzi.

“PD neće biti štaka antiestablišmentske vlade i radije će biti u opoziciji”, dodao je i obećao da je zadovoljan svojom novom dužnošću senatora Firenze.

Slijede teški pregovori o formiranju vlade

Istakao je nekoliko velikih razlika u odnosu na desnu Ligu Matea Salvinija i populistički Pokret Pet zvezdica (M5S), koji vodi Luiđi Di Majo, posebno u vezi sa Evropskom unijom i načinom vođenja politike.

Obećao je da će PD reći “‘da’ svemu što može da služi Italiji”.

Italijani su u nedelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članova Doma poslanika.

Koalicija desnog centra, predvođena Severnom ligom i partijom “Forza Italia” bivšeg premijera Silvija Berluskonija, sa 37 odsto glasova vodi na parlamentarnim izborima.

Na drugom mestu je Pokret Pet zvezdica sa približno 33 odsto, čime je postao najjača pojedinačna stranka na političkoj sceni Italije.

Sa 23 odsto glasova sledi koalicija levog centra, predvođena Demokratskom strankom doskorašnjeg premijera Rencija, pokazuju poslednji saopšteni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Budući da nijedna stranka ni koalicija nije osvojila apsolutnu većinu, na osnovu koje bi mogla samostalno da formira vladu, previđa se da će pregovori za formiranje vlade verovatno biti dugi i teški, prenela je agencija AP.

Izvor: Al jazeera i agencije