Putin: Nikada nećemo izručiti Ruse koje optužuje SAD

Vladimir Putin
Vladimir Putin kaže da 13 Rusa ne predstavljaju državu ili vlasti i da nema ideju šta su učinili (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je da njegova zemlja nikada neće izručiti nijednog od 13 Rusa koje je SAD optužio za miješanje u američke izbore.

Rusija “ne izručuje svoje građane”, istaknuo je on, misleći na odredbu ruskog Ustava kojom je zabranjena ekstradicija ruskih građana drugim državama.

Putin je za američke medije rekao da 13 Rusa “ne predstavljaju rusku državu” ili ruske vlasti, ističući da “nema ideju” što su oni učinili.

Naveo je da bi američke vlasti trebale pružiti određene podatke i da će Moskva biti spremna ispitati ih i razgovarati o njima, prenosi Tanjug agenciju AP.

Putin je rekao da Rusija mora najprije analizirati dokaze o krivnji pojedinaca optuženih u SAD-u za miješanje u predsjedničke izbore 2016. godine, a potom će donijeti neovisnu odluku o tome jesu li oni krivi ili ne.

‘Nisu prekršili ruske zakone’

“Rusija ne može odgovoriti na optužbe ako optuženi pojedinci nisu prekršili ruske zakone”, istaknuo je on.

Washington optužuje Moskvu za miješanje u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.

Istrage o navodnom miješanju trenutačno su u tijeku pod pokroviteljstvom Federalnog istražnog biroa, specijaliziranih odbora za obavještavanje u američkom Senatu i Predstavničkom domu, kao i osoblja specijalnog tužioca Roberta Muellera.

Američki predsjednik Donald Trump i ključni dužnosnici njegove administracije više puta su odbacili navode o dosluhu s ruskim izaslanicima tijekom burne izbore utrke, a i Moskva je u više navrata odbacila optužbe da je težila utjecati na tijek izbora u SAD-u.

Izvor: Agencije