Prodaja viza bogatima rizik je za Šengensku zonu

Svake godine Evropljani u prosjeku ostvaruju 1,25 milijardi putovanja unutar schengenskog prostora (EPA)

Programi koje su pokrenule pojedine zemlje EU-a za prodaju viza i državljanstva bogatim pojedincima mogli bi ugroziti slobodno kretanje u okviru bloka jer su podložni zloupotrebama i korupciji, upozoravaju borci za borbu protiv korupcije.

Planovi vlada da mijenjaju pravo na državljanstvo ili stanovanje za investicije primjenjuju se u najmanje deset evropskih zemalja koje su dio Šengenske zone: Austriji, Belgiji, Grčkoj, Latviji, Litvaniji, Mađarskoj, Malti, Portugalu, Španiji i Švicarskoj, podsjeća Reuters.

Mađarska je suspendovala svoj program prošle godine.

Britanska agencija navodi da se su slični programi pokrenuti u drugim zemljama EU-a koje su van Šengenske zone, a među kojima su Bugarska, Kipar i Velika Britanija.

“Sve je veća zabrinutost zbog rizika koji predstavljaju ovi planovi za integritet Šengenske zone”, rekao je direktor Ureda za EU međunarodne organizacije Transparency International Carl Dolan na konferenciji za novinare u Briselu.

Kako objašnjava Reuters, vize dobijene u zemlji članici Šengenske zone mogu se koristiti za putovanje i boravak u drugim zemljama bloka.

One, također, mogu omogućiti bezvizni ulazak u SAD.

Loš nadzor nad pojedincima

Novi izvještaji istražitelja, koje je objavio konzorcij istraživačkih centara, medija i novinara “Projekt izvještavanja o organizovanom kriminalu i korupciji”, ukazuju na slučajeve lošeg vladinog nadzora nad pojedincima kojima su dodijeljeni pasoši EU-a ili dozvole za boravak.

Transparency International navodi da novi građani EU-a, po ovim shemama, uključuju ruske državljane na Malti, za koje se vjeruje da su bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Organizacija navodi i da je moguće i da je nekoliko članova vladajuće elite u Angoli kvalifikovano za program, na osnovu kupovine nekretnina u Portugalu.

U Portugalu je dozvola za boravak povezana s kupovinom nekretnine.

Izvor: Agencije